Ultima lună de vară, în statisticile climatologiei românești, este caracterizată printr-un regim pluviometric redus în cadrul lunilor de vară, cât și temperaturi încă ridicate, cel puțin, în primele două decade ale sale. De altfel, să nu excludem nici maxima absolută de pe teritoriul României (+44,5°C), înregistrată la data de 10.VIII.1951 în localitatea Râmnicelu (Ion Sion), județul Brăila. Peste această afirmație planează semne de întrebare, acestea referitoare la modul de înregistrare a respectivei valori, în conformitate cu standardele impuse de Organizația Mondială de Meteorologie.
Revenind la prezent, după o ultimă săptămână în care furtunile au ținut capul de afiș în toate regiunile țării, la orizont se întrevăd câteva zile în care căldura și cerul mai mult senin vor fi de actualitate. Mai mult, prin sud-vestul și vestul țării sunt de așteptat și maxime ce se vor apropia de 39…40°C, la care se va adăuga și disconfortul termic. Prea bine nu va fi nici în restul țării, unde maximele se vor încadra, în general, între 33…36°C.
Pentru Moldova, conform modelărilor recente, vremea va fi predominant frumoasă, cu șanse de apariție a norilor cumulus humilis doar prin zonele de deal și munte, din vestul acesteia. Ca valori termice, vorbim de maxime cuprinse între 28…30°C în zonele deluroase din nord-vest și 34…35°C în zonele joase, aferente Luncii Prutului și a Siretului. De altfel, astfel de valori sunt posibile și în cea mai mare parte a Câmpiei Colinare a Jijiei.
Situația termo-barică Europa 29.07.2017 (click pe imagine pentru detalii)
Vremea frumoasă din bună parte a Europei central-sud-estice și de sud-est va fi atribuită unui sistem anticiclonic ce va activa zile bune peste această parte a continentului, conform materialului atașat. Migrarea acestuia ușor către est, poziționându-se la nord de Marea Neagră, va facilita un transport de aer cald, tropical, pe componentă sud-sud-estică, în regim anticiclonic. Deoarece timpul va fi stabil, pe lângă advecția propriu-zisă de aer cald, nord-african, la înregistrarea maximelor amintite își va spune cuvântul și gradul ridicat al insolației.
Cum arii vaste din sudul și sud-estul Europei vor beneficia de o vreme mai mult decât plăcută la început de august, cele nordice, central-nord-vestice și vestice ale continentului vor fi sub influența unor arii de joasă presiune. Această situație termo-barică va aduce manifestări severe ale vremii, caracterizate prin frecvente descărcări electrice, căderi de grindină și vânt ce va avea și aspect de vijelie. Manifestările severe amintite vor fi bine alimentate de aerul cald, deoarece circulația sud-sud-vestică se va extinde mult, până în zonele central-sudice ale Peninsulei Scandinave. Advecția în cauză va fi pe componentă ciclonică, de unde și șansele ridicate pentru vreme severă în următoarele zile.
Pe lângă instabilitatea generalizată din jumătatea nordică a Europei, câteva fenomene asociate instabilității locale, cu inițiere orografică sunt de așteptat și în zonele montane și deluroase aferente Munților Pirinei și Alpi. De asemeni, și prin părțile centrale și nordice ale Rusiei europene.
Ca o privire de ansamblu, către mijlocul săptămânii sunt șanse la ceva semne de instabilitate și pentru jumătatea de nord a României, cu precădere, în zonele deluroase și montane. În schimb, vremea călduroasă, chiar caniculară în zonele joase, va fi de actualitate și pentru restul săptămânii ce urmează. Ca bonus, de miercuri-joi, disconfortul termic va cuprinde cea mai mare parte a țării. Până atunci, se va rezuma la vestul, sud-vestul și, izolat, prin Transilvania, sudul și centrul Moldovei cât și prin Muntenia.
Rezumat: Urmează o săptămână de vară autentică peste întreaga Românie, cât și toată partea centrală, sudică și de sud-est a Europei. Ceva șanse de furtuni sunt așteptate către mijlocul săptămânii, cu precădere, în zonele deluroase și montane, din nordul țării. Finalul de săptămână, conform actualelor modelări atmosferice, păstrează ceva șanse de instabilitate tot pentru aceleași zone de deal și de munte din nordul și chiar centrul țării.(©Dr. Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.