Spuneam în ultima postare că circulația atmosferică la nivelul României, implicit peste arealul geografic al Moldovei, va fi una dinspre sud-sud-vestică în regim ciclonic. O astfel de circulație, pe lângă aerul cald și insuportabil, aduce și instabilitate generalizată, cu precădere, în cursul după-amiezilor.
Referitor la următoarele 24-36 ore, peste o bună parte a Moldovei, vremea va fi una demnă de areale tropical-umede, cu temperaturi ridicate și umiditate atmosferică ridicată, materializată printr-un disconfort termic pronunțat. Deoarece vorbim de circulație sud-vestică, ciclonică, este lesne de înțeles apropierea unui nucleu depresionar de aceste meleaguri. Respectiva depresiune atmosferică va antrena și un front atmosferic rece, ce va cuprinde Moldova în cursul după-amiezii sau în primele ore ale serii.
Ca grad de instabilitate, vorbim de apariția acesteia în sectorul prefrontal, în cursul amiezii, când vom avea acele inițieri orografice, cu extindere și generalizare către est, până la est de Prut. Ulterior, în cursul după-amiezii, începând din nord-vestul provinciei, își va face simțită prezența instabilitatea de natură frontală. Categoric, înlocuirea aerului cald, preexistent, cu cel mai rece se va solda cu manifestări severe ale vremii.
Distribuția temperaturilor maxime și CAPE Moldova 25.07.2017
Ca urmare, ziua de mâine ne va aduce o vreme instabilă într-o mare parte a Moldovei. Totuși, conform materialului atașat, regiunile centrale, nordice și vestice ale acesteia vor avea parte de cele mai severe manifestări ale vremii, conform distribuției CAPE (potențialului energetic convectiv). Sunt așteptate cantități importante de apă ce se vor cumula într-un interval scurt de timp, prielnice pentru producerea viiturilor. Pe lângă precipitațiile torențiale, vorbim și de frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua și aspect de vijelie cât și căderi de grindină.
Ziua de miercuri pare să aducă o ușoară diminuare a gradului de severitate al instabilității, urmând ca ziua de joi să readucă în scenă toate acestea. De această dată, deoarece un sistem depresionar mediteranean se va individualiza, vor fi afectate părțile centrale, sudice și de estic ale Moldovei. Categoric, ariile deluroase și montane de oriunde nu vor fi scutite nici de această dată.
D-abia finalul săptămânii se întrevede cu o îmbunătățire a vremii, cu ceva șanse de ploaie în cursul după-amiezilor în zonele de deal și munte.
Rezumat: Ne așteaptă câteva zile cu un grad ridicat al instabilității. Mai mult de atât, ziua de mâine (25.07.2017) ne va aduce și un pronunțat grad de disconfort termic și o trecere de la o extremă la alta pe un fond destul de „exploziv”.(©Dr. Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.