În popor, luna iulie este cunoscută drept luna lui cuptor, fapt ce s-a verificat îndeaproape în cursul acestui an. Ca o remarcă, debutul acesteia s-a caracterizat printr-o vreme deosebit de caldă, cu maxime ce au depășit 39…40°C prin sudul României.
Privit pe termen scurt, ultimele zile s-au caracterizat printr-o vreme caldă, însă acel disconfort termic a fost unul mult ponderat, în ciuda unor valori maxime de temperatură ce au depășit 33…35°C. Acest aspect se explică prin înregistrarea unor valori ridicate de temperatură pe fondul unui regim ușor anticiclonic, caracterizat printr-o umezeală relativă scăzută. De altfel, tiparul verii (în a doua partea a sa) pe meleagurile noastre este unul cu un regim baric anticiclonic.
Vestea mai puțin plăcută este aceea că regimul anticiclonic în care s-au înregistrat aceste maxime termice va fi înlocuit de unul pe fond ciclonic, caracteristic în prima parte a verilor de pe la noi (iunie – prima jumătate de iulie).
Concret, odată cu migrarea către regiunile central-estice ale Europei a sistemelor depresionare atlantice (ilustrate și pe materialul atașat), peste arealul geografic al României (și împrejurimi), circulația generală a maselor de aer va fi una sud-vestică, în regim ciclonic. Așa cum s-a arătat și la ultimul val de căldură, cel de la începutul acestei luni, valorile termice cele mai ridicate urmează a se înregistra pe astfel de circulații atmosferice.
O explicație ar fi aceea că gradientul termic este mult mai ridicat la apropierea ariilor depresionare, lucru ce se va materializa printr-o advecție susținută a masei de aer cald, în sectorul cald al ciclonilor, printr-o aspirație foarte puternică. Ca urmare, următoarele 2-3 zile vor aduce temperaturi ridicate, umezeală și, în mod cert, disconfort termic.
Situația meteo Europa 22.07.2017 ora 6 UTC
(Sursa: www.sat24.com și www.wetter3.de)
Odată instalată circulația sud-vestică, ciclonică, vremea va fi una călduroasă, urmând ca orele după-amiezilor și primele ale serii să ducă la generarea unor furtuni severe pe arii extinse din centrul și partea central-estică a continentului. Categoric, următoarele zile nu vor diferi cu mult nici prin zona noastră.
Situația în cauză se va diminua abia în cursul zilei de joi. Până atunci, disconfort termic pronunțat, urmat de furtuni violente în a doua parte a zilei.
Rezumat: După câteva zile de vară liniștite, vremea schimbă foaia, aducând temperaturi ridicate, disconfort termic – în prima parte a zilei, urmând ca cealaltă jumătate să fie dedicate furtunilor.
(©Dr. Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.