Conform prognozelor pe termen lung, luna iulie a lui 2017 era așteptată ca fiind o lună secetoasă peste o bună parte a României, implicit peste arealul geografic al Moldovei apusene. Cu toate acestea, peste unele arii ale acesteia din urmă, regimul precipitațiilor a prezentat unele tendințe deficitare până acum. În schimb, prin zona deluroasă și montană din vest, cantitățile sunt apropiate de mediile climatologice ale primelor două decade din iulie, chiar ușor excedentare, ca urmare a ultimelor zile, caracterizate de un grad sporit al instabilității.
Următoarele 24 de ore vor aduce cantități moderate de precipitații peste cea mai mare parte a Moldovei. Acestea vor prezenta caracter predominant torențial, de aceea, o precizare cât mai exactă a cantităților este foarte greu de prevăzut. Ca urmare, pe materialul atașat, s-a realizat o mediere a cantității de precipitații de pe principalele modelări atmosferice (GFS; ARPEGE; WRF).
Cantități de precipitații estimate Moldova pentru următoarele 24 ore (27.07.2017 ora 15 UTC)
Conform acestui material, cantitățile cele mai importante de apă urmează a se acumula în partea sud-vestică a Moldovei. De altfel, cantități mai însemnate de apă se vor cumula și pe aliniamentul sud-vestic către nord-est al Moldovei Apusene.
Așa cum subliniam și la începutul acestei postări, vorbim de precipitații ce vor prezenta caracter torențial. Acestea au toate șansele să fie, local, mai abundente, comparativ cu materialul ilustrat. Aceste cantități se pot înregistra într-un interval de timp scurt, caracteristică ideală pentru producerea de viituri pe sectoarele montane și deluroase ale râurilor, cu precădere, pe vestul provinciei.
Indiferent de caracteristica precipitațiilor așteptate în următoarele 24 de ore, sunt binevenite, mai ales acolo unde efectele secetei și-au făcut simțită prezența.
Rezumat: Urmează cel puțin 24 de ore în care gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere. Pe acest fond, așteptăm cantități moderate de precipitații în cea mai mare parte a Moldovei. Vorbim de ploi ce vor avea și caracter torențial, ideale pentru producerea de viituri pe sectoarele de deal și de munte ale râurilor. Pe ansamblu, în ciuda acestor aspecte legate de ploile torențiale, o veste bună pentru sectorul agricol, acolo unde seceta și-a făcut simțită prezența.(©Dr.Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.