O zi autentică de vară

Ultimele știri referitoare la evoluția vremii au inclus disconfort termic accentuat cât și furtuni violente, ce s-au semnalat pe arii extinse. Ei bine, acestea își trăiesc ultimele 24-48 de ore, inclusiv la nivelul Moldovei.

Conform celei mai recente modelări atmosferice, ultima zi din iulie 2017 se va încheia pe fondul unei zile de vară mai mult decât plăcută, oriunde în Moldova. Ca urmare, în cursul zilei de 31.07 sunt de așteptat maxime ce vor porni de pe la 25…27°C prin zonele deluroase și depresionare din nord-vestul extrem și până la 32…33°C în zonele joase aferente Câmpiei Colinare a Jijiei, Lunca Prutului și cea a Siretului.

Vestea cu adevărat îmbucurătoare este reprezentată de un grad scăzut al umidității atmosferice, ceea ce va face cu adevărat ca ultima zi de cuptor să fie una cât se poate de frumoasă.

Valori maxime de temperatură Moldova 31.07.2017

Cine nu este un iubitor al căldurii, poate regăsi un refugiu în zonele montane, unde cerul va mai fi brăzdat de câțiva nori inofensivi, de vreme bună (cumulus humilis – Cu hum).

Pe lângă vremea frumoasă și caldă, în toate regiunile Moldovei va sufla și vântul din sector predominant sud-estic. Calificativul acestuia va fi de la slab la moderat. Combinarea umidității reduse a atmosferei și a vântului va face ca aspectul vremii să fie acela al unei zile de vară reușite, caracteristică pentru această parte a Europei, la acest moment al anului.

Pe fond sinoptic, ziua de luni (31.07.2017) va găsi partea central-sud-estică ale Europei în zona sud-vestică a unui nucleu anticiclonic, centrat peste centrul Ucrainei. Ca urmare, circulația maselor de aer peste aceste areale va fi una dinspre sud-est, pe fond anticiclonic. Ariile depresionare vor fi la distanță de zona Moldovei, așa se explică și aceste maxime acceptabile. Concret, în acest context sinoptic, advecția este una mai lentă, comparativ cu cea în care apropierea unui nucleu depresionar ar crește gradientul baric și, implicit, o advecție mult mai susținută a maselor de aer.

Ca o privire de ansamblu, și următoarele 2 zile par să fie caracterizate de același tablou meteorologic. Totuși, către mijlocul săptămânii, odată cu apropierea de centrul Europei a unui nucleu depresionar, gradul de instabilitate va fi mai ridicat.

Rezumat: După această săptămână cu vreme extremă, la orizont se întrevede o îmbunătățire a vremii, cu un regim termic apropiat de normalul perioadei și șanse nule de precipitații. (©Dr. Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.