Furtunile lui…Cuptor

În ultimele două zile întreaga mass-media românească a deschis editorialele cu furtunile ce s-au dezlănțuit peste întreaga țară. Mai mult de atât, în paralel cu aceste furtuni, avem parte și de o căldură combinată și cu un grad ridicat al umezelii atmosferice, ce sporește disconfortul termic.

Privit în momentul de față (ziua de 25.07.2017 ora 12 UTC), ariile unde furtunile au făcut ravagii au fost foarte vaste. Practic, întreaga Europă Centrală a avut de luptat cu stihiile naturii.

Conform materialului atașat, de azi, arealul de instabilitate are tendința de migrare către sud, spre bazinul mediteranean. Migrarea acestora către apele calde ale Mării Mediterane, se va vorbi de o nouă ciclogeneză. Aceasta va afecta, la început, Italia, cât și țările riverane bazinului Mării Adriatice. Ziua de joi ne va găsi sub acțiunea respectivului areal depresionar ce s-a născut chiar azi (25.07).

Pentru România și împrejurări, gradul de instabilitate a crescut chiar din cursul zilei de sâmbătă. Până azi, s-a vorbit de instabilitate cu inițiere orografică, ce a prezentat un caracter local. Moldova, care face obiectul de studiu al acestei pagini, a fost afectată de aceste manifestări severe ale vremii din ultimele zile. Pe lângă inițierile orografice, peste arealul geografic al Moldovei, la această instabilitate și-a spus cuvântul și un cut-off low, desprins dintr-o depresiune ce a afectat părțile nord-estice ale continentului, ce s-a regăsit în stratele medii și superioare ale troposferei.

Imagine satelitară Europa 25.07.2017 ora 12 UTC (15 timp local)

Următoarele ore se anunță cu furtuni pentru o bună parte a României, implicit pentru arealul geografic al Moldovei.

Direcția de deplasare a sistemelor noroase, convective va fi una dinspre sud-vest către nord-est. Este o dovadă clară că și în stratele medii și superioare ale troposferei este transportat aer cald pentru stratul respectiv.

În cursul zilei de mâine (26.07.2017), circulația atmosferică se va schimba, aceasta va fi predominant din sector vest-nord-vestic. Această schimbare este dovada clară că în cursul acestei seri/nopți spațiul geografic al României și împrejurimi va fi traversat de un front rece, ideal pentru furtuni.

Rezumat: Peste bună parte a Europei Centrale și Central-Sud-Estice, vremea a fost și va fi foarte instabilă. Mai mult de atât, peste arealul geografic al României, aceste furtuni au găsit condiții prielnice de alimentare – aerul cald și bogat în umezeală, venit pe o circulație predominant sud-sud-vestic, în regim ciclonic.(©Dr.Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.