De la Sahara la o vară baltică, în mai puțin de 48 de ore

Prima zi din iulie 2017 va aduce temperaturi deosebit de ridicate în cea mai mare parte a Moldovei. Din nefericire, între modelarea de acum două zile și cea de față nu există diferențe notabile. Ma mult de atât, atât Administrația Națională de Meteorologie cât și Serviciul Hidrometeorologic de Stat al Republicii Moldova au instituit codul roșu de caniculă.

Conform celor mai recente modelări atmosferice, peste o bună parte a Moldovei, valorile maxime de temperatură se vor situa, în general, între 36…39°C, cu valori de 40°C prin sectorul mijlociu și inferior al Luncii Prutului, partea sudică a Câmpiei Colinare a Jijiei cât și prin cea a Siretului Inferior. Categoric, la astfel de valori termice, și indicele temperatură-umezeală (ITU) va prezenta valori de 81…84 unități, ceea ce se va traduce printr-un disconfort termic foarte pronunțat.

Cine dorește să scape de acest debut demn de un cuptor (cam abuziv, chiar), găsește un aer mult mai respirabil în zonele montane. Aici, valorile maxime de temperatură se vor opri la cel mult 20…22°C. De asemenea, o răcire a vremii va fi în curs de desfășurare de la primele ore ale intervalului în nord-vestul Moldovei, unde temperaturile maxime nu vor depăși 26…31°C.

Estimarea valorilor maxime Moldova 1.07.2017 (www.wetterzentrale.de)

După valul de caniculă ce va încinge la maxim atmosfera într-o bună parte a Moldovei, de duminică (chiar de sâmbătă seara) situația se va schimba substanțial. Ca urmare, ziua de luni ne va duce în cealaltă extremă, într-o vreme ceva mi rece, comparativ cu mediile climatologice ale începutului de iulie. Cu toate acestea, este o veste îmbucurătoare pentru oricine.

Conform modelărilor, maximele zilei de luni nu vor mai depăși 30…31°C, și acestea, pe arii restrânse din sud-estul extrem al provinciei. În rest, maximele se vor opri la 24…27°C. Scăderea valorilor maxime de temperatură va fi una tranșantă, cu o medie, la nivelul întregii Moldovei, de 12…15°C. De-a dreptul rece, având în vedere cuptorul de pe 1 iulie 2017.

Estimarea valorilor maxime Moldova 3.07.2017 (www.wetterzentrale.de)

Aerul fierbinte ce va cuprinde teritoriul Moldovei în cursul zilei de 1 iulie 2017 se va înregistra pe fondul unei circulații din sector predominant sud-sud-vestic în regim ciclonic. Această circulație va fi rezultatul termocuplajului baric constituit între arii de joasă presiune ce vor cuprinde părți din centrul și nordul Europei și a unor nuclee anticiclonice situate peste estul și sud-estul continentului. Spuneam că acest val de căldură se va înregistra într-un regim ciclonic, deoarece o bună parte din arealul geografic al Moldovei se va situa în sectorul cald al depresiunii centrate peste Republicile Baltice pe 1 iulie 2017 ora locală 12-13. Categoric, înregistrarea acestor valori maxime de temperatură va fi condiționată de viteza de deplasare a masei de aer rece, cât și de gradul de instabilitate. O înaintare mai rapidă a masei de aer rece va tăia din avântul temperaturilor anticipate.

Odată cu migrarea către est a sistemului baric de joasă presiune, circulația se va reorienta din sector predominant nord-vestic, condiții în care va fi transportat și un aer rece, de proveniență oceanică. Contactul dintre cele două mase de aer cu proprietăți termice diferite se va solda, în mod cert, cu un grad mai pronunțat al instabilității, mai evident în nord-vestul, nordul și nord-estul provinciei.

Zilele de duminică și luni vor găsi arealul geografic al Moldovei într-o circulație predominantă din sector vest-nord-vestic pe componentă ciclonică. Ca urmare, instabilitatea va continua însă manifestările mai severe ale vremii vor avea o probabilitate mai ridicată în partea centrală, sudică și sud-estică a provinciei.

Pe ansamblu, urmează o situație extremă peste o bună parte a Moldovei, cu maxime ce vor atinge și 39…40°C în zonele joase din centrul și sudul acesteia, urmată de un proces evident de răcire. Astfel, ziua de luni (3.07.2017) se va caracteriza chiar printr-o vreme ceva mai rece, comparativ cu mediile climatologice ale unui debut de iulie. Evident, din tabloul meteorologic al următoarelor zile nu va lipsi instabilitatea accentuată, cu tot alaiul – frecvente descărcări electrice, ploi torențiale, căderi de grindină și vânt care va lua și aspect de vijelie.

Până la răcorirea propriu-zisă, pe lângă căldura insuportabilă, vorbim și de un disconfort termic accentuat, iar în marile centre urbane, la temperaturile anticipate se vor mai adăuga câteva grade, datorită insulei de căldură urbană. Evident, pe fondul încălzirii excesive a carosabilului și a șinelor de cale ferată, vor apărea, în mod cert, restricții de circulație. Nu sunt excluse nici penele de curent, pe fondul utilizării intensive a instalațiilor de climatizare. (©Drd. Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.