Dacă nu mergem noi în Sahara, vine ea la noi…

La orizont se întrevede un prim asalt în forță al unei mase de aer fierbinte, de proveniență sahariană asupra Moldovei. Valorile maxime de temperatură anticipate pentru debutul calendaristic al lunii iulie vor depăși 35…36°C cam oriunde. Cu toate acestea, regiunile nord-vestice vor fi ceva mai avantajate, cu maxime de cel mult 29…31°C. De asemenea, valori agreabile și în zonele montane.

Pe ansamblu, ziua de sâmbătă va încinge de-a dreptul cea mai mare parte a Moldovei, iar prin sudul și chiar centrul acesteia nu sunt excluse și maxime ce se vor apropia și de 40°C. La Soare, temperaturile vor fi și cu 8…10°C mai ridicate comparativ cu cele ilustrate pe materialul de mai jos.

La nivelul solului, valorile maxime de temperatură pot atinge și 60°C, urmând ca în ariile urbane, la suprafața asfaltului, să fie înregistrate și 70…75°C. De altfel, în ariile urbane valorile maxime de temperatură vor fi și cu 4…5°C mai ridicate comparativ cu maximele anticipate la periferia orașelor (unde sunt situate stațiile meteorologice).

Valori maxime Moldova 1.07.2017 (www.wetterzentrale.de) 

În mod cert, un asemenea val de căldură nu putea fi lipsit și de acel indice temperatură-umezeală (ITU), care va depăși pragul critic, de 80 unități, pe arii extinse. Astfel, pe fondul unor temperaturi ce se apropie de 38…40°C, ITU va avea valori cuprinse, în general, între 81…83 pe arii extinse din centrul, sudul și estul provinciei, conform materialului de mai jos.

De asemenea, valori de 79…80 unități vor fi chiar și prin nordul provinciei, aici, în ciuda faptului că valorile termice sunt de 32…33°C, umiditatea relativă a aerului va fi de 40…45%. De altfel, valorile ridicate ale umidității atmosferice din această parte a Moldovei indică apropierea unui areal depresionar.

Indicele temperatură umezeală (ITU) Moldova 1.07.2017 
(Sursa date: www.wetterzentrale.de) 

Acest val de căldură, coroborat și cu un pronunțat disconfort termic, ce se va abate asupra Moldovei în cursul zilelor de vineri-sâmbătă este asociat unui cuplaj baric constituit între un areal depresionar extins peste centrul și nord-vestul Europei și a unor sisteme anticiclonice situate peste estul și sud-estul acesteia. Astfel de situații sinoptice favorizează advecții de aer cald, dinspre nordul Saharei, pe o componentă sud-vestică, la care se adaugă îmbogațirea acestuia cu umezeală odată cu traversarea bazinului mediteraneean. Categoric, traversarea Munților Dinarici, umiditatea absorbită de pe Mediterană este pierdută, fiind evidențiate mecanisme ușoare de foehnizare.

Spuneam că ariile depresionare sunt centrate și pe Europa Centrală, condiții în care atingerea valorilor maxime de temperatură se vor înregistra în sectorul cald al acestor depresiuni, vorbind, așadar, de circulații sud-vestice în regim ciclonic. Mai mult de atât, migrarea depresiunii amintite către est, va fi antrenant și un aer mai rece, de proveniență atlantică. Contactul dintre aerul foarte cald, preexistent, și cel ce urmează să-l înlocuiască se va solda cu manifestări severe ale vremii, la început, în vestul și nord-vestul provinciei iar către seară, și în partea centrală a acesteia.

Pe ansamblu, ne așteaptă un debut demn de un cuptor, cu maxime ce se vor apropia și de 40°C prin sudul și, izolat, prin centrul Moldovei, cât și un pronunțat disconfort termic. Către orele amiezii, instabilitatea atmosferică se va generaliza în zonele deluroase și montane din vest, cât și prin nord-vestul Moldovei. Către orele serii, gradul de instabilitate va crește și în partea centrală a provinciei.

!!!Pe fondul unor valori termice foarte ridicate, evitați pe cât posibil spațiile aglomerate cât și expunerea la Soare.(©Drd. Ilie Nicolae)

PS: Înregistrarea valorilor maxime de temperatură va fi influențată foarte mult și de momentul când va intra masa de aer rece în zona geografică a Moldovei. Dacă intrarea se va efectua mai devreme, comparativ cu ce indică modelările de azi (28.06.2017 06 UTC), avântul temperaturilor va fi ceva mai redus. Categoric, la aceasta va contribui și gradul de nebulozitate (extinderea unor celule convective, pe inițiere orografică-instabilitatea prefrontală). Vedem duminică cât se va materializa din acest val de căldură…

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.