Radiografia unei brumi de…Florar

Cele spuse ieri, referitoare la riscul producerii brumei, în linii mari, s-a verificat, cel puțin, în partea nord-vestică a Moldovei. Totuși, părțile sud-estice și sudice ale Podișului Sucevei a scăpat, parțial, de amenințarea brumei. În rest, ariile afectate de brumă s-au înscris peste cele ilustrate pe modelarea precedentă, de pe 10.V.2017.

Spre deosebire de materialul în care se anticipa riscul de producere al brumei, astăzi se observă și areale restrânse din zona Ngrești, cât și de prin Lunca mijlocie a Nistrului, unde bruma și-a făcut apariția.

Înainte de estimări, grad de realizare, vestea tristă constă în faptul că multe culturi agricole, cât și pomicultura, au primit o lovitură grea, în toate regiunile afectate de brumă. Cel mai rău a fost în zona nord-vestică a Moldovei, implicit, nordul și vestul Podișului Sucevei. Aceeași situație neplăcută și în zona depresionară a Cămpulungului, Rădăuți, a Dornelor, cât și în majoritatea ariilor submontane.

Estimare vs producere brumă Moldova 11.V.2017

Pentru a valida acest material, vă rugăm să confirmați/infirmați producerea brumei în ariile colorate cu albastru. De altfel, prezentul material se bazează, deocamdată, strict pe valori termice, umiditatea atmosferică și analiza gradului de instabilitate, urmărit în spectrul infraroșu (via www.sat24.com) în cursul acestei nopți și dimineți. Categoric, pentru producerea brumei stau și alți parametri, precum temperatura solului, expoziția versanților etc.

Rezumat: Dimineața zilei de azi, 11.V.2017 va fi una de referință în materie de cea mai tardivă brumă produsă. Din nefericire, multe culturi agricole și pomicole au avut de îndurat un veritabil test de rezistență. Oricum, aceste toane târzii specifice semestrului rece se vor materializa printr-un preț ridicat al legumelor și al fructelor autohtone…(©Drd. Ilie Nicolae). De asemenea, așteptăm confirmări/infirmări ale producerii brumei în sectoarele marcate. Acestea le puteți posta la secțiunea comentarii de pe pagina de facebook, unde va fi trimiterea către articolul de față.

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.