Bruma de…Florar

Primăvara anului 2017 s-a dovedit a fi una a extremelor, însă balanța a înclinat, până acum, cel puțin, către o vreme ceva mai rece, comparativ cu mediile multianuale specifice. Cele afirmate sunt valabile pentru întreaga lună aprilie, cât și pentru 30-40% din zilele scurse pentru luna în curs.

Totuși, martie s-a caracterizat printr-o vreme apropiată de normalul climatologic al perioadei, cu scurte episoade de vreme ceva mai caldă. De altfel, aceste scurte episoade au dus la caracteristica generală a lui martie 2017 ceva mai caldă, pe ansamblu.

Revenind la prezent, ultimele zile s-au caracterizat printr-o vreme mult mai rece, comparativ cu mediile climatologice ale primei jumătăți de mai. Mai mult, în noaptea ce urmează, peste o bună parte din nordul și nord-vestul Moldovei este așteptată apariția brumei. De altfel, ariile cu risc ridicat pentru apariția brumei sunt ilustrate și pe materialul de mai jos. Acest produs este unul experimental, distribuția reală a brumei va fi influențată de nebulozitate (cu cât mai pronunțată, cu atât mai bine, deoarece diminuează foarte mult răcirea radiativă), morfologia reliefului, temperatura solului etc.

Apariția acestui episod tardiv de brumă reprezintă un risc major, deoarece stadiul vegetativ este activ în toate regiunile marcate cu risc de apariție a brumei, pe materialul de față. Mai grav este faptul că aproape întreg Podișul Sucevei este expus la producerea brumei, această unitate fizico-geografică reprezintă un sector agricol important al Moldovei.

Ariile expuse apariției brumei – dimineața zilei de 11.05.2017

Noaptea ce urmează va fi rece și în restul provinciei, cu minime cuprinse între 2 și 5°C, ceva mai ridicate în zonele riverane Mării Negre, unde se așteaptă și minime de 7°C.

Rezumat: Deși credeam că răsuflarea iernii s-a terminat odată cu ultimul episod de ninsoare, de pe 20-21 aprilie, se pare că vremea rece continuă să ne facă probleme chiar și la finalul primei decade de Florar. Extinderea vastă a brumei va fi fi ponderată doar dacă se menține un grad mai ridicat al nebulozității.

Dacă s-a concretizat sau nu această modelare, rămâne să vedem mâine dimineață. Până atunci, acesta este adevăratul test de rezistență al culturilor agricole din Podișul Sucevei, cât și al celor din regiunile subcarpatice…(©Drd. Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.