Săptămâna trecută iarnă autentică, aceasta – vară…

Primăvara, pe teritoriul moldav este caracterizată de un climat continental, cu nuanțe excesive în partea sa central-estică, se dovedește a fi anotimpul cu diferențele cele mai pronunțate între anotimpurile extreme ale anului (iarnă vs vară). Anul acesta, în decurs de o săptămână, Moldova a fost martora unor schimbări majore, de la iarnă autentică la o vreme demnă de început de iunie.

Ziua de mâine, 28.IV.2017 se dovedește a fi cea mai caldă zi a săptămânii în curs cât și acestui an, până acum, cu maxime ce au toate șansele să atingă și să depășească pragul climatologic, specific unei zile climatologice de vară (25°C). Conform materialului de mai jos, valori de 24…26°C sunt așteptate, evident, în partea sudică a provinciei, cât și în zonele din nordul acesteia. Ca urmare, pentru nordul Moldovei, în bună parte a  județului Botoșani sunt șanse pentru valori demne pentru un debut calendaristic al verii (25…26°C).

Temperaturi estimate Europa 28.IV.2017 12 UTC

Vremea deosebit de caldă de la noi este „recompensată” de o vreme rece peste mai bine de 2/3 din Europa. Situația amintită se poate distinge foarte bine pe următorul material, cu abaterile termice la nivel continental.

Conform acestuia, sud-estul și partea central-estică a Europei, implicit arealul geografic al Moldovei și împrejurimi, este caracterizată de abateri termice pozitive. Ba mai mult, sectoarele deluroase și montane ale Moldovei constituie una dintre ariile caracterizate de cea mai mare abatere termică, raportată la media climatologică a respectivelor sectoare. Acestea par să aibă parte de valori termice și cu 15…17°C peste normele climatologice ale sfârșitului de aprilie.

Mai interesant este faptul că distanța dintre cele mai ridicate și scăzute valori termice nu-i una foarte mare. Apropierea foarte mare între cele două mase de aer puternic constrastante va duce, în mod inevitabil la generarea unor procese termoconvetive (pe linia frontală), caracteristice semestrului cald. Acestea se traduc prin dezvoltări noroase convective și întrgul alai de fenomene meteorologice asociate unor astfel de sisteme convective (descărcări electrice, ploi ce vor avea caracter torențial, intensificări ale vântului, căderi de grindină).

Abateri termice Europa 28.IV.2017 12 UTC

Pentru Moldova, astfel de fenomene meteorologice sunt așteptate în după-amiaza și seara zilei de mâine, 28.IV.2017. Din fericire, trecerea sistemului frontal va fi una rapidă, așadar, ziua următoare va fi una, în general, liniștită.

Ulterior acestui proces de instabilitate atmosferică asociată unui front rece ce va traversa arealul geografic al Moldovei mâine după-amiază, vremea va cunoaște un proces de stabilizare, coroborat și cu o nouă încălzire, perciptibilă de luni încolo.

Rezumat: La fix o săpatămână de la un episod de iarnă autentică, ce amintea de apropierea sărbătorilor de iarnă, urmează să ne „teleportăm” la început de iunie, cu maximele ce se vor încadra în preajma unei zile climatologice de vară. Partea mai puțin plăcută este dată de apropierea unui front atmosferic rece, ce se va solda cu tot ceea ce ține de procese termoconvective și fenomenele specifice. Până atunci, profitați de o vreme plăcută și…deosebit de caldă pentru ultimele zile de aprilie.(©Drd. Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.