După iarnă, vară și…un nou episod de vreme rece

Spre deosebire de alți ani, în care a doua lună a primăverii aducea o vreme potrivită pentru final de mai-inceput de iunie, în acest an s-a dovedit și cealaltă extremă, cu o vreme rece și cu multe…ninsori. Acest lucru nu mai are nevoie de nicio dovadă statistică, deoarece stratul gros de zăpadă și valorile termice prea modeste pentru această perioadă din an au fost resimțite de toată suflarea.

După zăpada de săptămâna trecută și ultimele dimineți cu brumă pe arii extinse, la orizont se întrevăd câteva zile în care vremea va reveni la normal, ba chiar, se va vorbi de o vreme ceva mai caldă pentru această perioadă din an. Astfel, zilele de miercuri-vineri se vor caracteriza printr-un regim termic ridicat peste  întrega Moldovă, cât și în zonele limitrofe acesteia. Nu este exclus ca în lunca inferioară a Prutului să vorbim de maxime ce vor caracteriza pragul climatologic al unei zile de vară (25°C).

De altfel, maxime ce vor depăși 18-20°C sunt așteptate în cea mai mare parte a provinciei. Chiar și în regiunile montane înalte (>1800 m), temperatura maximă a aerului va atinge valori de 8-10°C. Creșterea spectaculoasă a temperaturilor într-un interval scurt de timp va produce topirea bruscă a stratului de zăpadă, lucru ce va favoriza o creștere a debitelor pe sectoarele montane ale râurilor. La creșterea debitelor pe aceste râuri, pe lângă topirea stratului de zăpadă, vor contribui și precipitațiile, predominant averse, ce își vor face simțită prezența în cursul după-amiezelor de joi și vineri.

Pe plan sinoptic, la nivel european se individualizează un areal anticiclonic, centrat pe partea estică a Mării Negre, acesta influențează aspectul vremii pe toată partea sud-estică și central-sud-estică a Europei. De altfel, un nucleu de mare presiune se observă și pe sudul Peninsulei Balcanice. Arealul anticiclonic menționat ne aduce, de altfel, și zilele frumoase pe care le simțim, deja.

În schimb, regiunile sud-vestice, centrale și nordice ale Europei sunt caracterizate de o vreme mohorâtă, cu precipitații pe arii extinse și intensificări ale vântului. În nordul Arh. Britanic și sudul Peninsulei Scandinave, pe lângă ploi, se vor semnala și precipitații mixte. În nordul Rusiei Europene, cât și în nordul Scandinavei, vor predomina ninsorile. De asemenea, predominnt ninsori, și în zonele montane ale Scoției.

Cuplajul termobaric rezultat între ariile de mare presiune de pe sud-estul Europei cu cele de joasă presiune, extinse din Peninsula Iberică și până în nordul Scandinavei, favorizează advecțiile de aer cald, dinspre sud și sud-vest. De altfel, valorile ridicate de temperatură ce urmează a se înregistra și în zona geografică a Moldovei în următoarele zile vor fi rezultatul acestei circulații.

Elementul mai puțin plăcut observat pe materialul de mai sus, este un vast areal anticiclonic ce activează pe Atlanticul de Nord. Acesta, odată cu avansul către est și sud-est al sistemelor depresionare prezente pe nordul și centrul Europei, va migra ușor către est, către Arh. Britanic și Țările de Jos. Într-un asemenea tablou baric, peste o bună parte a Europei Centrale și Central-Estice, circulația aerului se va efectua dinspre nord, fiind transportat și aer rece, polar.

Pentru Moldova și ariile limitrofe, circulația amintită se va simți de vineri seara-sâmbătă încolo. Schimbarea se va resimți prin valori maxime de temperatură și cu 8-10°C mai mici, comparativ cu zilele precedente (miercuri-vineri).

Rezumat: După un lung și de zile cu o vreme potrivită, mai degrabă, pentru un final de iarnă calendaristică, la orizont se întrevede o revenire a vremii la toane mai potrivite pentru final de aprilie. Se va observa o creștere evidentă a valorilor maxime de temperatură, cât și a celor minime, proces coroborat și cu o vreme frumoasă.

Sfârșitul de săptămână vine cu o nouă răcire, în niciun caz cu ce a fost la finalul săptămânii trecute. Cu toate acestea, în cursul dimineților, dacă cerul se va degaja de nori, în depresiunile din Carpații Orientali nu este exclusă apariția brumei! Așadar, un început mai răcoros de mai, pentru cine și-a propus să-și petreacă minivacanța de 1 mai în aer liber.(©Drd. Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.