Săptămâna ce tocmai se încheie s-a dovedit a fi un rezumat la tot ce reprezintă cele 3 luni de primăvară, de la vreme rece, cu vânt și precipitații, la mult soare, căldură și…instabilitate specifică semestrului cald, cu tunete și ploi ce au prezentat și caracter de aversă.
Săptămâna viitoare va găsi arealul geografic al Moldovei într-o masă de aer rece, de proveniență maritimă-polară (mP), în paralel și cu extinderea către acest areal a unui nucleu de mare presiune. Coroborarea între aerul rece, preexistent, la care se va adăuga un cer variabil spre senin, pe fondul avansului către est a maximului baric, va duce la o scădere considerabilă a temperaturilor nocturne, comparativ cu ultimele nopți.
Conform materialului de față, în cea mai mare parte a Moldovei, valorile minime de temperatură se vor situa în jurul pragului de îngheț (0°C), chiar sub acesta, prin vestul, centrul și nordul acesteia. La nivelul solului, valorile vor fi cu 0,5…1°C mai scăzute, comparativ cu cele ilustrate, pentru nivelul standard de înregistrate, de 2 m (conform Organizației Naționale de Meteorologie, 1951). Deoarece vorbim de un aer mai umed, coroborat cu minimele negative, într-o bună parte a Moldovei șansele ca mâine dimineață să avem brumă sunt foarte ridicate.
Șanse ridicate de producere a brumei sunt posibile și în zonele mai înalte de relief din centrul și chiar sud-vestul provinciei.
În zonele montane înalte, minimele vor coborî spre limita gerului, aici își va spune cuvântul și răcirea radiativă imprimată de stratul proaspăt de zăpadă depus, printr-un albedou destul de ridicat.
Prin zonele joase, pe fondul umidității ridicate, este posibilă apariția ceții și/sau a norilor stratiformi, ce vor predomina în primele ore ale zilei. Ulterior, pe un fond de vreme stabilă, cerul se va degaja de nori în majoritatea regiunilor, iar soarele va străluci din belșug.
Rezumat. Urmează o noapte rece, cu șanse sporite pentru producerea brumei pe areale vaste din Moldova. Cine și-a scos florile afară, dacă nu l-a convins vremea rece de până acum, ar face bine să le ducă în interior, ferite de aceste minime negative.
Este posibil ca în zonele depresionare intramontane, minimele să fie ceva mai scăzute, comparativ cu cele ilustrate pe materialul atașat. Vedem mâine dimineață cât de mult se va extinde bruma și înghețul. (©Drd. Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.