Spuneam în ultima postare că urma să ne întoarcem de la vremea plăcută și caldă de mai la una mai potrivită pentru această perioada din an în aproximativ 24-48 de ore. De altfel, luna martie este una a extremelor în această parte a continentului, cu o alternanță pronunțată între zilele calde și cele reci.
Tumultul climatologic caracteristic lunii martie este, totodată, atestat și de înregistrarea valorilor extreme absolute caracteristice acestei luni, în cursul aceluiași an, 1952. Astfel, ziua de 9.III aducea o minimă de -31,4°C la Întorsura Buzăului, iar către finalul lunii, pe 30.III, se înregistrau 32,8°C la Odobești, în jud. Vrancea (Clima României, 1962). Se observă că ariile unde s-au înregistrat extremele termice nu sunt foarte îndepărate, cel de la Odobești fiind chiar în zona geografică a Moldovei.
Revenind la prezent, după zilele demne de mai, la orizont ne așteaptă o zi demnă pentru un început de martie, cu precipitații în cea mai mare parte a Moldovei. În regiunile nord-vestice, pe lângă ploi, sunt posibile și precipitațiile mixte, cu șanse pentru depunerea unui strat subțire de zăpadă, îndeosebi, în Podișul Sucevei. De altfel, prezența temporară a precipitațiilor mixte nu este exclusă nici din jumătatea nordică a Câmpiei Colinare a Jijiei (aferent jud. Botoșani), cât și prin zonele mai înalte din Podișul Central Moldovenesc.
Conform materialului atașat, în zonele montane vorbim exclusiv de ninsori, cu șanse sporite pentru depunerea unui strat consistent de zăpadă, de 7…12 cm. De altfel, pe materialul de față, unde este așteptată apariția unui strat de zăpadă, s-a notat cu o fracție, la numărător, grosimea stratului de zăpadă anticipat, la numitor, cantitatea totală de precipitații.
Precipitațiile așteptate în următoarele 24 de ore vor fi rezultatul apropierii de arealul geografic al Moldovei a unui nucleu depresionar venit dinspre nord, ce activează peste o bună parte a Câmpiei Ruse. Mai mult, peste Marea Neagră mai există un areal de joasă presiune, acesta va fi responsabil de acele cantități mai însemnate de apă din sud-estul extrem al Moldovei.
În paralel cu arealul de joasă presiune, extins dinspre nordul Europei către arealul geografic al Moldovei, este activ un vast areal anticiclonic, centrat peste nord-vestul continentului. Cuplajul termobaric constituit între aceste două arii barice va facilita un transport de aer ceva mai rece, de proveniență maritimă polară (mP), pe o componentă predominantă nord-nord-vestică.
Din fericire pentru iubitorii de vreme caldă, situația prezentată nu va fi de durată. Arealul de mare presiune se va deplasa către est, urmând ca Moldova să intre în sectorul cald al acestuia de marți încolo. Până atunci, după porția de vreme urâtă, cu vânt și precipitații, chiar mixte, într-o bună parte a Moldovei, ne așteaptă și vreo două dimineți reci, cu brumă în centrul, nordul și vestul provinciei.
Rezumat. După zilele plăcute ne așteaptă vreo două zile cu vreme ceva mai rece și cu instabilitate ceva mai pronunțată. Pe lângă ploi, în peisaj își vor face apariția și câteva ninsori. La munte vor predomina ninsorile, unde se va depune și un strat mai consistent de zăpadă. La toate acestea, se va adăuga și vântul, care va viscoli ninsoarea. Ulterior, de marți încolo, vremea va intra într-un proces simțitor de încălzire, urmând ca mijlocul săptămânii viitoare să ne aducă o nouă porție demnă pentru un debut de…Florar.(©Drd. Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.