După luna mai…..(re)vine martie

Ultimele zile ne-au răsfățat cu o vreme tipică unui început de mai, în ciuda datei din calendar. Astăzi, 24.III.2017, peste o bună parte a Moldovei s-au atins și chiar depășit maxime de 20°C.

Cum spune o vorbă din bătrâni, o minune nu ține mai mult de 3 zile, valabilă și pentru tabloul meteorologic din aceste zile. După vremea caldă, începând cu orele amiezii, o masă de aer rece și-a făcut simțită prezența din nord-vestul Moldovei. Conform materialului atașat, schimbarea vremii s-a simțit din jurul orei 11-12 în zonele deluroase și montane din nord-vest.

Cea mai mare parte a Moldovei a simțit vântul schimbării în intervalul orar 13-16, perioadă în care s-au manifestat și fenomene specifice semestrului cald, precum dezvoltarea unor sisteme noroase convective. Sudul și sud-estul provinciei au perceput răcirea vremii în primele ore al serii, când scăderea valorilor termice s-a realizat și pe fondul înserării, lucru ce a făcut ca procesul de răcire să nu fie atât de spectaculos, ca în nordul și centrul Moldovei.

Direcția de propagare și momentul producerii undei de aer rece

Răcirea resimțită din a doua parte a zilei de azi s-a datorat apropierii de nordul Moldovei a unui sistem depresionar, de proveniență atlantică. Migrarea acestuia către est se va traduce printr-o schimbare a circulației atmosferice, dinspre nord-nord-est. O astfel de circulație va duce la o scădere considerabilă a regimului termic, de la maxime situate cu 6…8°C peste normele climatologice specifice ultimei decade de martie, la unele apropiate de aceasta, posibil, ușor mai scăzute, cu 1…3°C. În paralel, peste regiunile central-nord-vestice se va poziționa un areal de mare presiune, ce va accelera advecțiile de aer mai rece, dinspre nord-nord-est peste zona geografică a Moldovei și împrejurimi.

Rezumat. După zilele demne pentru un început de florar, schimbarea s-a făcut într-o notă caracteristică semestrului cald, cu dezvoltări noroase cumuliforme, descărcări electrice, ploi ce au avut caracter de aversă și intensificări ale vântului.(©Drd. Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.