Tiparul unei ierni cu centrul de greutate pe nord-estul Moldovei

După câteva zile în care primăvara și-a făcut simțită prezența, tiparul vremii se va schimba considerabil în următoarele 24-36 de ore. Cauza acestor zile ceva mai calde, comparativ cu mediile climatologice specifice unui debut de februarie, este atribuită generării în bazinul central al Mării Mediterane a unui sistem depresionar (MARCEL), centrat pe zona Italiei la data de 6.II ora 6 UTC.

Depresiunea mediteraneană amintită va avea o tendință de migrare către est, pe o traiectorie estică-sud-estică, traversând jumătatea sudică a Peninsulei Balcanice, evidențiată și pe materialul de mai jos. În literatura de specialitate, astfel de traiectorii ale ciclonilor mediteraneeni sunt notați cu 4b (Șorodoc, 1962).

Deplasarea către est a nucleului depresionar, în paralel cu avansul către vest-sud-vest a unui maxim baric (ERIKA), va înlesni trasportul unor mase de aer rece, continental (cP), dinspre vestul Siberiei și Câmpia Rusă. Ca urmare, regimul termic plăcut este pe sfârșite, aerul rece se va instala confortabil chiar de mâine, 7 februarie 2017 peste o bună parte a Moldovei.

Deoarece arealul depresionar mediteraneean urmează o traiectorie 4b, nu va aduce precipitații peste teritoriul țării noastre, de aceea, și absența unui strat de zăpadă din prognoze peste sudul și sud-estul României, nelipsit în cazul unor circulații de tipul 2b (Garaba, Sfîcă, 2013). De altfel, traiectorile de tipul 2b sunt benefice pentru arealul extracarpatic după lungi perioade de secetă (Ion-Bordei, 1983), cu precădere, pentru Bărăgan și Dobrogea, prin generarea unor cantități importante de zăpadă. Din păcate, dispunerea stratului de zăpadă este una neuniformă, deoarece vorbim de viscol și efectele sale.

Surpriza pentru cantitățile de zăpadă așteptate pentru Moldova, în special, peste partea sa nord-estică, este rezultatul unei depresiuni secundare, activă în acest moment, peste Peninsula Crimeea. Aceasta, forțată de vasta extindere a maximului anticiclonic de pe nordul Europei, cât și alimentarea sa cu umiditate din bazinul Mării Negre, va genera cantități importante de zăpadă peste sud-vestul Ucrainei și nord-estul Moldovei. Cu un nucleu depresionar pe fond local, nu vom vorbi de ninsori viscolite, precum episodul din 7-9 ianuarie 2017. Ca urmare, ninsorile vor avea un caracter liniștit, vântul dacă va atinge calificativul moderat. De menționat că acel nucleu depresionar va prezenta o tendință cvasistaționară, cu o ușoară alungire către nord-vest, rezultatul se observă și pe extinderea stratului de zăpadă anticipat.

Ulterior, odată cu stingerea acestui mic areal depresionar, anticiclonul scandinav (ERIKA) va avea o tendință de extindere către sud, condiții ideale pentru o vreme stabilă, geroasă noaptea și dimineața. La această caracteristică va contribui și stratul proaspăt de zăpadă, depus pe nord-estul regiunii noastre, contribuind la procesul de răcire, prin mecanismele de răcire radiativă.

Depresiunea atlantică (NIKLAS), observată pe materialul de față, nu are puterea de penetrare în Europa Central-Nordică, căpătând, astfel, o mișcare cvasistaționară pentru următoarele 36-48 de ore. Asociat acestui nucleu depresionar, vântul va sufla tare, cu viteze de până la 100-120 km/h la rafală, în zona I-lor Feroe și zona costieră din nordul și nord-vestul Arh. Britanic.

Pentru Italia, Grecia și sud-vestul Turciei sunt așteptate cantități importante de apă, deoarece precipitațiile vor prezenta un caracter predominant de aversă, posibil, însoțite și de fenomene electrice.

Advecția de aer rece anticipată pentru următoarea perioadă este o compensație la un nou tranport de aer cald către regiunile polare, una dintre căi fiind pe la nord-vest de Europa. Mecanismul este constituit de cuplajul baric dintre maximul scandinav (ERIKA) și minimul islandez (NIKLAS). Ca urmare, în cursul zilei de 8.II va fi cu mult mai cald în Arh. Svalbard sau în Novaia Zemlea (-2…0°C), comparativ cu nordul Moldovei (-7…-4°C), cel puțin.

Rezumat: Urmează un nou episod de iarnă, de această dată, nucleul celor mai importante cantități de zăpadă va fi pe nord-estul Moldovei. De altfel, la nivelul întregii țări, Moldova va beneficia de cele mai însemnate cantități de zăpadă (10…15 cm). Valori de peste 25 cm sunt așteptate pe nordul și nord-estul extrem al Republicii Moldova. De asemenea, cantități mai insemnate de precipitații și pe grupa nordică a Carpaților Orientali cât și în cea centrală.

În rest, doar ceva fulguieli și îmbrățișarea rece, pe o componentă nord-estică, dinspre întinderile înghețate ale Siberiei. (©Drd. Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.