Sosirea primăverii – o certitudine

Ultimele zile s-au caracterizat printr-o încălzire apreciabilă a vremii, comparativ cu intervalul precedent (7-14 februarie 2017). Procesul de încălzire în cauză este rezultatul unor circulații vestice susținute care au transportat mase de aer cald și mai umed dinspre Atlantic către centrul și estul Europei.

Conform materialului de mai jos, ariile depresionare și-au adjudecat, pentru moment, jumătatea nordică a Europei, în timp ce, ariile de mare presiunea, cealaltă jumătate. În astfel de condiții barice, circulația maselor de aer a devenit una vestică. Astfel, aerul rece este împins, ușor, ușor, către regiunile răsăritene ale continentului, locul acestuia este luat de o masă de aer cald. Mai mult, peste regiunile sud-vestice ale continentului, înainte de procesul ușor de răcire anticipat, circulația maselor de aer a fost una sud-vestică, dinspre latitudini tropicale.

Pentru perioada următoare, procesul de încălzire va continua, totodată se va păstra și circulația vestică pe fondul unui regim ciclonic peste nordul Europei și unul anticiclonic, peste centrul și sudul acestuia. Ca urmare, pentru regiunea Scandinavei și o bună parte a Rusiei europene se mențin condițiile pentru fenomene de iarnă (ninsori, lapoviță, vânt ce va viscoli ninsoarea).

Zonele de tampon dintre ariile barice amintite vor avea parte de o vreme închisă, cu burniță și condiții favorabile poleiului. Acestea vor fi suprapuse peste regiunile central-estice ale Europei.

Cu toate acestea, prin bazinul central al Mării Mediterane se distinge o arie de joasă presiune, ce va genera ceva precipitații, mai însemnate pe coasta Dalmației, Alpii Dinarici, cât și prin nordul Balcanilor. De altfel, depresiunea respectivă va cuprinde și sudul României, cu precădere, Oltenia și vestul Munteniei. Aceasta va aduce precipitații predominant sub formă de ploaie în zonele joase și predominant ninsori, la peste 1400 m altitudine.

Pe teren mai lung, continuă vremea caldă, cu temperaturi medii ce se vor depăși mediile climatologice specifice finalului de februarie peste toată jumătatea sudică a Europei. Cu toate acestea, depresiunile din nordul Europei vor mai avea tendințe de migrare către sud. În paralel, ariile de mare presiune din sud vor migra către nord, condiții în care mase de aer ceva mai rece din nord vor ajunge pe sudul Europei. Astfel de invazii de aer rece, arctic, vor mai tempera avântul primăvăratec din următoarele 2 săptămâni și de pe meleagurile noastre.

În zonele joase, deoarece avem strat mai consistent de zăpadă și condiții pentru nebulozitate inferioară, încălzirea va fi mult stopată. De aceea, cele mai ridicate valori termice vor fi în zonele deluroase, unde și soarele va fi mai generos.

Pe ansamblu, după o iarnă apropiată de normalul climatologic al acestor latitudini, urmează ca primăvara să-și croiască drum către meleagurile noastre. Categoric, din peisaj nu vor lipsi norii inferiori, ceața, burnița și apariția poleiului pe șosele.(©Drd. Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.