Ultima iarnă s-a dovedit a fi cu mult diferită, spre deosebire de ultimii 3 ani, cel puțin, sub aspect termic. Mai mult de atât, aerul rece a cuprins o bună parte a Europei chiar de prin octombrie-noiembrie 2016.
Totuși, după o perioadă lungă de timp, caracterizată de o vreme ceva mai rece comparativ cu mediile climatologice de referință (1981-2010), urmează un prim episod cu o încălzire mai evidentă a vremii. Până acum, scurte perioade de încălzire, și acelea destul de timide.
Că tot am adus în prim plan ultimele ierni și episodul de încălzire ce urmează, să aruncăm o privire peste valorile maxime de temperatură din Moldova și estul Transilvaniei în urmă cu un an. Dacă ar fi să facem excepție de data din calendar, cu astfel de valori ilustrate și pe materialul de mai jos, am spune că am avea un regim termic mai potrivit pentru ultima decadă de aprilie, nicidecum pentru un mijloc de februarie.
De altfel, întreaga lună februarie 2016 s-a caracterizat printr-un regim regim termic cu mult peste cel obișnuit. Chiar următoarea zi, 16.II, a dus la egalarea maximei absolute pe teritoriul României, de 26°C, înregistrată la Pătărlagele (județul Buzău). Ultima valoare de 26°C înregistrată pe teritoriul României a fost la Medgidia (județul Constanța), pe 27.II.1995.
Distribuția valorilor maxime de temperatură 15.II.2016
(Sursa datelor: meteoromania.ro, meteo.md, meteo.gov.ua, eca&d)
Așadar, următoarele zile se vor caracteriza printr-o încălzire evidentă a vremii la nivelul întregii Moldove. Cu toate acestea, maximele anticipate nu vor atinge valorile stabilite în urmă cu un an care au depășit lejer 15…16°C chiar și prin nordul provinciei. În sud, acestea s-au situat în jurul valorii de 20°C, ba chiar, ușor peste această valoare, în Câmpia Siretului Inferior și prin sectorul inferior al Luncii Prutului.
Valori de peste 2…3°C s-au înregistrat chiar și în zonele montane înalte, situate la peste 1800 m altitudine, cu cele 5,8°C de pe Ceahlău-Toaca și 2,2°C de pe Călimani-Rețițiș. De altfel, valori situate ușor peste limita de îngheț (0,9°C) s-au îregistrat și la Vârfu Omu (2505 m).(©Drd. Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.