Primăvară sau iarnă la debut de Mărțișor?

Venirea primăverii ceva mai devreme comparativ cu data din calendar nu mai reprezintă chiar o noutate, cu toate că mai sunt ceva episoade de revenire a iernii. Ba mai mult, după acest montagne russe între iarnă și primăvară, de miercuri vom resimți o primă respirație de-a dreptul „fierbinte” pentru această perioadă din an.

Așadar, până la debutul calendaristic al primăverii au rămas mai puțin de 10 zile, cu un start furat destul de bine, asta, după o iarnă deosebit de…normală. Acest lucru nu poate decât să ne bucure pe toți, mai puțin pe iubitorii de alb, în special, cei ce practică sporturile de iarnă.

Pe termen scurt și mediu se observă foarte bine trendul care conduce către zile veritabile de mijloc de martie, urmând ca ulterior, pe termen lung să apară niște schimbări notabile. Conform materialului de mai jos, după aproximativ două săptămâni de primăvară, iarna pare să-și adjudece niște drepturi exact la începutul primăverii calendaristice. Categoric, până în momentul respectiv mai sunt multe zile, prilej ideal pentru apariția unor schimbări majore în evoluția modelărilor atmosferice.

Astfel, pe baza ultimelor modelări atmosferice, se pare că maximul azoric va prezenta o nouă tendință de migrare către nord-nord-est, către regiunile nord-vestice și central-nordice ale Europei. În schimb, ariile de joasă presiune par să cuprindă bazinul central al Mării Mediterane, afectând și arealul geografic al României.

Pe o asemenea dispunere barică, pentru o bună parte a Europei vor fi înlesnite condiții pentru circulații predominant nord-nord-estice. Categoric, astfel de circulații atmosferice vor transporta și un aer arctic și chiar continental-polar (cP), dacă va prezenta o intensificare dinspre est-nord-est (Câmpia Rusă și vestul Siberiei). De altfel, întreaga arie de joasă presiune de pe sudul și sud-estul Europei, în combinație cu advecțiile de aer rece amintite, vor aduce precipitații abundente, sub toate formele de agregare. Așadar, dacă se verifică îndeaproape, vorbim de un episod de iarnă la debutul calendaristic al primăverii.

Mai mult, pe materialul de mai jos, se observă și extinderea către vest a unui nucleu de mare presiune dinspre Siberia (cea mai incertă dintre incerte), cu posibilitatea de a crea un brâu anticiclonic peste partea central-nordică a Europei. În astfel de condiții, avansul depresiunilor islandeze către continent este mult stopată, în favoarea unor advecții de aer rece, ce vor imprima condiții de iarnă veritabilă peste o bună parte a continentului.

De asemenea, cele prezentate sunt întărite și de cei doi indici în evoluția vremii pentru Europa, și anume, Oscilația Nord Atlantică (NAO), cât și cea Arctică (AO). Aceștia, după o ușoară tendință pozitivă (AO: 0,1…0,25 și NAO: 0,2…0,45), începând cu finalul lui februarie-începutul lui martie, par să prezinte valori negative. Pentru Oscilația Arctică se distinge o migrare serioasă pe tărâm negativ, până la valori de -2.

Odată cu evoluția către valori negative a celor 2 indicatori amintiți, se va observa o diminuare a circulațiilor moderatoare, atlantice, în favoarea celor dinspre nord și chiar nord-est. Ca urmare, dacă și aceștia din urmă își păstrează tendința, drumul unei reveniri a iernii către regiunile central-sud-estice ale Europei va fi mult netezit.

Evoluția NAO (Stânga) și AO (dreapta) până pe 7.III.2017
Click pe imagine pentru mărire

Știm, nu există 2 ani în care vremea să pară identică, cum nici 2 fulgi de zăpadă, la o analiză microscopică nu vor părea identici. Pe această cale am dorit să aduc în prim-plan iarna 1992-1993 care s-a caracterizat prin cele mai importante depuneri de zăpadă chiar în această primă săptămână din martie 1993.

Ca o idee generală, pe materialul de mai jos se poate observa extinderea stratului de zăpadă peste întreaga zonă geografică a României la data de 8 martie 1993. Conform acestuia, peste sud-estul țării, grosimea stratului de zăpadă a atins valori de 30-40 cm. Nu mai spunem înălțimea troienilor de zăpadă, care au depăși 50-70 cm, cel puțin.

Distribuția stratului de zăpadă Europa 8.III.1993 ora 00 UTC (2:00 ora României)

Pe ansamblu, după zilele calde ce însoțesc finalul iernii calendaristice, la orizont pare să pândească iarna. Știm, este destul timp până în primele zile de martie, condiții ideale pentru apariția unor schimbări notabile. Cu toate acestea, sunt ceva semne ca iarna să revină pentru o perioadă la începutul lui martie.

 Rămâne de văzut în ce direcție se vor îndrepta lucrurile, deoarece această iarnăîncă nu și-a spus ultimul cuvânt, părerea mea. Nu cred că se va rezuma doar la atât. Vedem.(©Drd. Ilie Nicolae)

 Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.