Polul frigului secundar în România – Negrești, Vaslui

Ultima noapte s-a caracterizat prin înregistrarea celor mai scăzute valori minime de temperatură din Moldova din ultimii…4 ani. Conform înregistrărilor, pe areale vaste din centrul nordul și nord-estul provinciei, minimele au coborât sub -20°C.

De altfel, această distribuție se poate observa și pe materialul de mai jos, unde iese în evidență și „polul frigului” la nivelul acestei provincii, reprezentat de bazinul superior al râului Bârlad. Astfel, punctul de observații de la Negrești (Vaslui) a înregistrat cea mai scăzută valoare, de -24,6°C. De asemenea, valori sub -20°C s-au înregistrat și în Iași (-20,4°C); Botoșani (-21,4°C); Rădăuți (-21,7°C); Vaslui (-22,3°C).

Înregistrarea acestor valori minime de temperatură s-au petrecut pe fondul unei evidente inversiuni termice, cu dovada că în zonele mai înalte, minimele au fost mult mai generoase, de -12,9°C pe Ceahlău-Toaca (1894 m); -13,2°C pe Călimani-Rețițiș (2022 m). Se observă foarte bine că grosimea masei de aer rece a fost una redusă, de sub 500 m, deoarece dincolo de Carpați, în depresiunea Ciucului, Brașovului, minimele au fost peste limita de ger, cu cele -7,8°C la Miercurea Ciuc și -8°C la Joseni.

Valori minime de temperatură Moldova și împrejurimi 10.II.2017
(Sursa datelor: meteoromania.ro; meteo.md; meteo.gov.ua)

La înregistrarea minimelor din noaptea trecută, pe lângă advecția propriu-zisă de aer rece, continental polar (cP), a contribuit și predominarea unui cer senin cât și prezența unui strat generos de zăpadă. Acestea din urmă au sporit procesul de răcire, prin pierderi radiative. Urmărind și particularitățile geomorfolgice ale orașului Negrești, suita de dealuri și văi a condus la o cantonare a maselor de aer rece de la altitudini către zonele joase, pe valea superioară a râului Bârlad. Această particularitate geomorfologică face ca acest punct de observații să devină, în anumite perioade, polului frigului la nivel național.

Tipul de circulație ce a favorizat advecția de aer rece a fost unul din sector estic, pe componentă anticiclonică, alături de cel nord-estic, în regim anticiclonic, ce duc, adesea, la înregistrarea unor minime foare coborâte în zonele joase ale Moldovei.

Mai mult de atât, regiunea centrală a Moldovei, cu cele -24,9°C de la Negrești, a reprezentat unul dintre cele mai reci puncte la nivelul întregii Europe.(©Drd. Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.