Ieri vorbeam despre răcirea ce urma să cuprindă o bună parte a Moldovei, proces ce s-a desfășurat în ultimele 13…24 ore. Modul de propagare al masei de aer rece a fost unul clasic, dinspre nord-est către sud-vest, în contextul plasării unui vast nucleu anticiclonic peste nordul Europei. În paralel, peste bazinul central al Mării Mediterane este activă o depresiune atmosferică, ce ajută la instalarea vremii hivernale peste o bună parte a Europei.
Conform materialului atașat, primele arii expuse invaziei de aer rece, continental-polar (cP), au fost cele din Lunca Nistrului. În toate aceste regiuni, schimbarea regimului termic s-a făcut chiat din ziua precedentă, după ora 22…23. Ulterior, până în cursul orei 5, din cursul dimineații, masa de aer rece cuprindea o bună parte a zonelor joase din estul, centrul și nordul Moldovei.
Deoarece vorbim de o advecție de aer rece, continental-polar (cP), într-o primă etapă cuprinde acele porțiuni de relief situate la altitudini de sub 550-700 m. De altfel, se observă ariile din vestul Moldovei, unde instalarea aerului rece se face după ora 12-13.
Ca urmare, în cursul amiezii se înregistrau valori termice mult mai scăzute în zonele joase din nordul și nord-estul provinciei, comparativ cu ariile montane, din vest. Ca un exemplu, la ora 15 (13 UTC), la stația meteorologică de fond montan, de la Călimani Rețițiș (2022 m) se înregistrau -2,3°C, în timp ce, la Briceni și Soroca se înregistrau -7,1°C. Acest fapt ilustrează cel mai bine dinamica maselor de aer rece, de proveniență continental-polară, mai dense, comparativ cu cele mai calde, preexistentă. Pe acest criteriu, aerul cald, mai ușor, este nevoit să lase loc celui rece, în sectoarele mai joase de relief.
Ca rezultat, vorbim de o instalare clasică a unui nou episod de iarnă, asta, după o scurtă perioadă în care primavara ne-a zâmbit, printre troienele de zăpadă, prin multe zone ale provinciei. (©Drd. Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.