Știm de cele mai multe ori că o estimare pe termen lung are un grad de verificare destul de redus, chiar și în zilele de azi, când dispunem de o tehnică de calcul destul de avansată. Spuneam pe la mijlocul lunii februarie că debutul lui martie s-ar putea să debuteze cu o vreme tipică de iarnă. Pe această cale se poate dovedi că o estimare pe termen mediu are un grad ridicat de…impredictibilitate.
Privit pe termen scurt (cel mult 24-48 ore), vremea va intra într-un proces de încălzire într-o bună parte a Europei, implicit în zona geografică a României. Încălzirea respectivă este atribuită unei circulații zonale, ca urmare a dispunerii unor arii de joasă presiune pe nordul Europei și a celor de mare presiune, pe sudul acesteia.
Pe acest tipar sinoptic, mase de aer oceanic, umede și mai calde, sunt transportate către interiorul continentului. Pe acest fond, iarna este obligată să bată în retragere, către extremitatea nordică și nord-estică a Europei. În rest, primăvara s-a instalat de pe la mijlocul lunii februarie. Acum urmează să simțim, cu adevărat, aerul cald ce ne va duce cu gândul la mijloc de aprilie la debutul calendaristic al primăverii.
Odată cu extinderea ariilor de mare presiune peste jumătatea sudică a Europei, vremea va fi predominant frumoasă. Așadar, pe lângă advecțiile predominante dinspre vest-sud-vest, și soarele va fi destul generos în următoarea perioadă. Cu toate acestea, odată cu desprinderea unor sisteme noroase din ariile depresionare din nordul Europei, nu sunt excluse și unele precipitații.
Deoarece vorbim de un gradient baric destul de ridicat (distanță mică între izobare, valabil pentru jumătatea de nord a Europei), vântul va sufla tare. De altfel, de unele intensificări ale vântului nu va fi scutită nici arealul geografic al României.
Sistemul de joasă presiune de pe nord-vestul Europei (observat pe imaginea de mai sus) va migra către est, urmând ca de marți seara – miercuri să traverseze și regiunile central-sud-estice ale continentului. Vorbim de o creștere a instabilității, cu o predominare a ploilor, deoarece valorile termice se vor păstra peste normele climatologice pentru debutul calendaristic al primăverii. Totuși, la peste 1700 m vor predomina ninsorile.
Către finalul săptămânii se va instala un nou areal de mare presiune peste sudul Europei, cele de joasă presiune vor activa peste nordul și nord-vestul continentului. Pe ansamblu, vremea va redeveni frumoasă și plăcută sub aspect termic în toată țara. Precipitații slabe, predominant ploaie vor mai fi posibile în nordul și nord-vestul țării, cât și în zonele de munte. În aceste ultime regiuni, vântul va fi activ întreaga săptămână ce va urma.
Ca o idee generală, urmează un debut mai mult decât plăcut al primăverii. Singurul inconvenient, vântul care va spori senzația de rece, în ciuda unui regim termic mai mult decât generos pentru această perioada a anului.(©Drd. Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.