După o lună decembrie în care zăpada s-a tot lăsat așteptată, finalul acestei săptămâni pare să ducă spre îndeplinire visul multor doritori de alb. Din nefericire, așa cum suntem obișnuiți, estimarea unui strat de zăpadă este, la ora actuală, o încercare destul de grea.
În ciuda piedicilor care stau în estimarea unui strat de zăpadă, să ne bucurăm, totuși, de modelările optimiste ale stratului de zăpadă. Dacă este să se verifice, până în cursul dimineții de 9 ianuarie 2017, peste întreaga Moldovă pare că se va așterne un strat generos de zăpadă.
Optimismul zilelor cu zăpadă este dat de activarea unei vaste arii depresionare în bazinul Mării Adriatice. Ulterior, aceasta va migra către nord-est, unde se va regenera în bazinul vestic al Mării Negre.
Conform celor mai recente modelări atmosferice, depresiunea în cauză pare că va căpăta o traiectorie ușor retrogradă, condiții favorabile, de altfel, pentru întreaga Moldovă la depunerea unui strat de zăpadă substanțial.
Estimarea stratului de zăpadă Moldova 9.I.2017 6 UTC
(Model GFS www.wetterzentrale.de)
Din acest moment, totul depinde de ariile de mare presiune ce activează peste vestul și nord-vestul Europei. O extindere a sistemelor anticiclonice mai mult către est va duce la o compromitere a șanselor pentru stratul generos de zăpadă așteptat.
În paralel cu șansele pentru zăpadă, dinspre nord și nord-est va fi transportat și un aer foarte rece. La toate acestea, se va adăuga și vântul care va îngreuna mult situația, prin apariția viscolului, cât și o sporire a senzației de rece.
Pe scurt, Boboteaza aduce o vreme adevărată de iarnă, obișnuită pentru această parte a lumii la început de ianuarie. Deoarece ultimii ani au caracterizat o vreme blândă pentru iarnă, acest episod va părea unul destul de sever.
Asupra șanselor de zăpadă mai sunt unele suspiciuni, în schimb, vremea geroasă va fi mai mult decât sigură. Ca urmare, vorbim de adevăratul „Ger al Bobotezei” în cursul acestui an. Vom reveni cu actualizări din moment ce avem informații noi (©Drd. Ilie Nicolae).
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.