Timpul necesar apariției degerăturilor în cursul zilei de azi, 7.I.2017

Aerul rece, arctic care s-a extins peste întreaga jumătate de est a Europei, este resimțit de orice suflare. Mai mult de atât, pe lângă extinderea aerului rece propriu-zis, vântul prezintă intensificări susținute, sporind mult senzația de rece.

Deoarece vorbim de un val de aer foarte rece, răcit deasupra Rusiei europene, cât și intensificări susținute ale vântului, am întocmit un material care să ilustreze timpul (exprimat în minute) necesar apariției degerăturilor. Concret, durata de timp în care părțile neprotejate ale corpului, expuse în aer liber, să aibă parte de degerături (eng: frostbite). Pentru interpretarea acestor valori, s-a luat în calcul temperatura aerului și viteza vântului, calculată după următoarea formulă, propusă de Serviciul Meteorologic Canadian:

unde:

tr – reprezintă timpul pentru degerături (minute);

V10 – viteza vântului, exprimată în km/h;

Tair – temperatura aerului, exprimată în °C.

Distribuția timpului necesar apariției degertăruilor (minute) 7.01.2017 ora 13:00
Sursa datelor: www.meteoromania.ro; www.meteo.md; www.meteo.gov.ua/en/

Conform materialul ilustrat mai sus, în cea mai mare parte a Moldovei, pe fondul combinării temperaturilor foarte scăzute și a vântului puternic, sunt necesare mai puțin de 30-40 minute ca părțile neprotejate ale corpului să fie degerate. Astfel, în jumătatea de nord a teritoriului, unde vorbim de temperaturi situate în jurul valorilor de -15…-12°C și a unui vânt de 20…40 km/h, timpul necesar apariției degerăturilor este chiar mai mic de 30 minute.

La Piatra Neamț, datorită amplasării punctului de observație într-o zonă de adăpost, timpul apariției degerăturilor este de peste 120 minute. De asemenea, un timp ridicat pentru astfel de complicații este valabil și pentru punctul de monitorizare de la Târgu Ocna.

Categoric, în zonele mai înalte de munte, precum Călimani, acest interval este mult mai redus, de până-n 10-12 minute. Pe Ceahlău, datorită unor intensificări ceva mai reduse ale vântului, perioada necesară apariției degerăturilor este de cca 20 minute.

Acest incursiune în analiza unui factor bioclimatic este mai mult decât utilă, deoarece vorbim de zile de sărbătoare, cât și finalizarea vacanței de iarnă, prilej în care se reiau activitățile cotidiene. Cu atât mai mare grijă pentru elevi care, de luni încep cursurile, aceștia fiind o categorie mult mai vulnerabilă în astfel de condiții.Trebuie mentionat că orice indice bioclimatic nu reprezintă decât un instrument orientativ de apreciere a efectului condițiilor meteorologice asupra corpului uman. Astfel, această durată o putem considera durata maximă necesară pentru apariția degerăturilor. De aceea, în cazul unei alimentații necorespunzătoare, în cazul unor probleme metabolice sau alte boli care afecteaza capacitatea corpului de termoreglare, durata apariției degerăturilor poate fi mult mai mică comparativ cu cea indicată prin formula menționată.(©Drd. Ilie Nicolae).

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.