Ieri propuneam un model al timpului necesar de expunere a corpului uman la efectele nefaste ale combinării temperaturilor scăzute și ale intensificărilor susținute ale vântului. Spre deosebire de ziua de ieri, conform materialului atașat, se observă o îmbunătățire (pe moment) a situației, în cea mai mare parte a Moldovei.
Totuși, regiunile deluroase și montane din vestul Moldovei au parte de o vreme severă, caracterizată prin valori de sub 25 minute, necesare apariției unor degerturi pe zonele neprotejate ale corpului. De asemenea, situația se prezintă îngrijorătoare și pe tot nordul provinciei, cu valori ce se situtează sub 45…50 minute. Pentru aceasta din urmă, cu atât mai grav e din moment ce, astăzi suntem la final de săptămână, suprapus și cu încheierea vacanțelor școlare și universitare.
Pe lângă factorii enunțați, în nordul Moldovei continuă să ningă moderat spre abundent, ninsorile fiind însoțite și de intensificări ale vântului. Coroborarea acestora duce, în mod inevitabil, la viscol, favorizând blocarea căilor de comunicații rutiere, cel puțin.
Distribuția timpului necesar apariției degertăruilor (minute) 8.01.2017 ora 14:00
Sursa datelor: www.meteoromania.ro; www.meteo.md; www.meteo.gov.ua/en/
Materialul de față dorește să expună riscul ridicat reprezentat pentru nordul Moldovei, cu atât mai mult că această parte reprezintă un flux important de studenți pentru centre universitare precum Iași. De altfel, conform celor mai recente informații furnizate de către http://www.livetraffic.ro/informatii_actualizate_trafic.php, sectorul de drum cuprins între Moțca-Pașcani-Tg. Frumos este închis circulației rutiere. De asemenea, probleme sunt semnalate și în județela Vaslui, pe sectorul Fălciu-Murgeni, județul Suceava, pe sectorul G. Humorului-Suceava; Spătărești-Suceava.
Trebuie menționat că orice indice bioclimatic nu reprezintă decât un instrument orientativ de apreciere a efectului condițiilor meteorologice asupra corpului uman. Astfel, această durată o putem considera durata maximă necesară pentru apariția degerăturilor. De aceea, în cazul unei alimentații necorespunzătoare, în cazul unor probleme metabolice sau alte boli care afecteaza capacitatea corpului de termoreglare, durata apariției degerăturilor poate fi mult mai mică comparativ cu cea indicată prin formula menționată.(©Drd. Ilie Nicolae).
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.