Ultima lună din toamna calendaristică a lui 2016 a continuat, în linii mari, caracteristicile pluviale excedentare, pe care le-am remarcat foarte bine la nivelul Moldovei, în cursul lunii octombrie. Cu toate acestea, spre deosebire de octombrie, se pot identifica arii unde cantitățile de precipitații sunt apropiate de normele climatologice ale perioadei de referință. Acestea se suprapun peste cea mai mare parte a Luncii Prutului, dar și pe sectorul mijlociu al râului Moldova.
Elementul de noutate în această analiză îl constituie adăugarea a două puncte de observații particulare, unul situat la Câmpulung Moldovenesc iar celălalt, la Smârdan, în apropiere de Darabani.
Totuși, la punctul de monitorizare de la Smârdan se observă o cantitate de 116 mm, ceea ce-i atribuie un calificativ de „foarte ploios” lunii noiembrie pentru localitatea în cauză. De altfel, tot nordul Moldovei s-a caracterizat prin cantități importante de precipitații, ce au depășit 70 mm.
De altfel, punctiform, se mai observă arii cu precipitații mai însemnate cantitativ pe partea centrală și de sud a provinciei.
Cantitatea de precipitații Moldova – Noiembrie 2016
Click pe imagine pentru detalii
Cea mai mare parte a cantităților de precipitații a fost rezultatul activării peste arealul studiat al unei depresiuni mediteraneene, în cursul zilelor de 13 și 14 noiembrie. De altfel, traiectoria depresiunii respective ceva mai la nord, decât în mod obișnuit, se explică și prin cantitățile mai însemnate de precipitații de pe vestul și nord-vestul provinciei.
Pentru partea nordică a Moldovei, un aport la cantitatea de precipitații în cauză și-a adus-o și periferiile sudice ale unor depresiuni atlantice ce au migrat către sud, peste partea de est și nord-est a Europei.
Pe ansamblu, și luna noiembrie s-a caracterizat prin cantități mai însemnate de precipitații, cu precădere, în partea apuseană și de nord a Moldovei. Pe fondul unui regim termic modest, precipitațiile în cauză au fost și sub formă de ninsoare. Astfel, prin centrul, vestul și nordul Moldovei s-a putut vorbi și de un strat de zăpadă. (©Drd. Ilie Nicolae).
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.