Ultimele zile ne-au răsfățat cu zile demne pentru un început de aprilie în cea mai mare parte a Moldovei. Totuși, cele mai ridicate temperaturi s-au înregistrat pe jumătatea de vest a acesteia. Vremea caldă va continua și în prima zi a săptămânii viitoare, însă din cursul nopții de luni spre marți, se întrevăd și semnele schimbării. Așadar, ziua de luni va aduce, în continuare, un regim termic mai ridicat comparativ cu mediile perioadei de referință.
De marți, odată cu avansul unui aer rece, de proveniență polar-continentală, valorile termice vor fi apropiate de normalul perioadei, chiar ușor mai scăzute, prin nord-vestul Moldovei. Procesul de răcire se va intensifica de miercuri încolo, când vremea va deveni rece pentru mijloc de decembrie. Ca urmare, maximele se vor încadra, în general, între -8…-7°C prin nord-vest și cel mult 1…2°C prin sud-estul extrem.
Conform celor mai recente modelări atmosferice, finalul săptămânii viitoare ne va aduce o vreme deosebit de rece, cu maxime ce se vor încadra între -8…-7 °C prin depresiunile din nord-vest și cel mult -2°C prin sud-estul extrem, unde se va resimți influența Mării Negre, ca moderator termic. Minimele păstrează aceeași tendință ca și maximele, cu valori situate peste normele perioadei în prima zi, urmând să scadă, progresiv, după aceea. Week-end-ul viitor va caracteriza o vreme geroasă în aproape întreaga Moldovă. Prin depresiunile intramontane sunt de așteptat minime ce vor coborî până în jurul valorii de -20°C.
Precipitațiile vor fi slabe cantitativ în primele două zile ale intervalului. Pe fondul unor valori termice mai ridicate, aceste precipitații vor fi predominant sub formă de ploaie. La deal și munte, odată cu scăderea valorilor termice, aceste precipitații se vor transforma în lapoviță și ninsoare.
De miercuri, aria precipitațiilor se va extinde la nivelul întregii Moldovei. Acestea vor fi slabe până la moderate cantitativ. Pe fondul unor valori termice modeste, vor predominant ninsori. În urma acestor precipitații, în cursul zilei de vineri, întreaga Moldovă va beneficia de un strat de zăpadă, ceva mai generos în nordul și nord-vestul acesteia.
De vineri seara-sâmbătă, aria precipitațiilor va fi în restrângere, dar se vor mai păstra condiții pentru fulguială. Sinoptic, săptămâna ce urmează va fi caracterizată de activarea unui areal anticiclonic peste centrul, nordul și vestul Europei. În paralel cu acesta, peste estul și nord-estul continentului vor fi active arii de joasă presiune, venite dinspre zona polară. Mijlocul săptămânii se va caracteriza prin aceeași configurație sinoptică, însă, în zona Scandinavei se va observa o slăbire a câmpului anticiclonic, prilej de migrare către sud a unui nucleu depresionar, desprins din ariile de joasă presiune, islandeze.
Distribuția maselor de aer Europa 12-18.XII.2016
De altfel, acest nucleu depresionar ne va aduce și ninsorile mult așteptate de la mijlocul săptămânii. Ca circulație, pe fondul plasării ariilor de joasă presiune peste jumătatea de est a continentului, în paralel cu cele de mare presiune, peste nordul și centrul Europei, vor fi advecții de aer rece, dinspre nord-nord-est, conform cu imaginea maselor de aer.
Spre finalul săptămânii, din moment ce nucleul depresionar se va situa la sud de Moldova, în paralel, o intensificare a sistemelor anticiclonice peste nordul Europei, circulațiile maselor de aer va fi una din sector nord-estic. Aceasta ne va aduce, cu adevărat, o vreme glacială la final de săptămână, cu valori medii de temperatură ce se vor situa și cu 7…9°C sub mediile climatologice pentru finalul celei de-a doua decade a lunii decembrie.
Pe ansamblu, ne așteaptă o săptămână cu parfum de martie și o vom încheia cu zile demne de Gerar. Pe lângă zilele geroase, este de așteptat și depunerea unui strat de zăpadă, absent în ultimii ani, cel puțin, în decembrie, în preajma Sărbătorilor de Iarnă.
Despre vremea de Crăciun, vedem săptămâna viitoare, însă sunt semnale pentru un Crăciun alb……… (©Drd. Ilie Nicolae).
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.