Gerul….lui Sf. Nicolae

Așa cum am spus și cu alte ocazii, după câteva zile cu mult vânt și ceva fulguială, urmează îmbrățișarea rece, polară. Aceasta se va materializa prin advecția către teritoriul Moldovei a unei mase de aer deosebit de rece, de proveniență continental polară (cP).

Aerul rece ce urmează să cuprindă arealul geografic al provinciei noastre este transportat pe nordul ariilor depresionare ce afectează partea sudică a Rusiei europene. În paralel cu ariile de joasă presiune, dinspre regiunile centrale ale Europei este în avans către est un vast areal anticiclonic. Apropierea acestuia de Moldova constituie un aport la aerul rece, prin acele răciri radiative, o caracteristică a sistemelor anticiclonice peste Moldova, în această perioadă a anului. De altfel, calmul atmosferic ce urmează să se instaleze, va duce la o răcire radiativă accentuată, ceea ce va favoriza apariția inversiunilor termice.

Dimineața zilei de luni, 5 decembrie 2016 se va caracteriza prin valori minime foarte scăzute pentru prima decadă a lunii decembrie. Cele mai coborâte valori urmează a se înregistra în depresiunile Carpaților Orientali, unde se poate vorbi de ger în toată puterea cuvântului. De asemenea, valori apropiate de limita gerului urmează a se înregistra și prin nord-estul provinciei.

minime-md-5-12-16

Valori minime de temperatură – Moldova 5.XII.2016
Sursa: GFS www.wetterzentrale.de (Click pe imagine pentru detalii)

Totuși, prin sudul provinciei, conform actualelor modele atmosferice, temperaturile minime vor fi apropiate de normalul climatologic al perioadei. Aici, în mod cert, o contribuție în frânarea procesului de răcire o aduce și apropierea Mării Negre, care este mult mai caldă, comparativ cu uscatul în această perioadă din an.

Odată cu instalarea unui calm atmosferic, în paralel cu advecția unei mase de aer rece, continental-polar de pe întinderile Rusiei europene, vor apărea norii stratiformi și/sau ceața, care va duce la depuneri de chiciură.

Cu mai multe detalii referitoare la cum va arăta vremea în cursul săptămânii viitoare, mâine, pe site. (©Drd. Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.