De la ger la o posibilă încălzire, în mai puțin de o săptămână

Am trecut de primele zile ale iernii calendaristice 2016-2017, însă vremea specifică iernii a furat cu mult startul în acest an. De altfel, despre zilele reci ale acestui debut de decembrie, am discutat și în ultimele postări Meteo Moldova.

Conform celor mai recente modelări atmosferice, prima jumătate a săptămânii viitoare ne va aduce o vreme deosebit de rece, cu ger, noaptea și dimineața, în depresiunile intramontane. Pe ansamblu, în prima parte a intervalului, așteptăm maxime predominant negative, ce vor porni de pe la -5…-4°C în depresiunile din nord-vestul Moldovei, cât și prin extremitatea de nord-est, și cel mult 3…4°C prin zonele de țărm, din sud-est. Mai mult, ziua de miercuri se va caracteriza prin maxime exclusiv negative la nivelul întregii Moldove.

Către finalul intervalului, vremea va intra într-un proces de încălzire, cu maxime de la -1…0°C prin zona deluroasă din nord-vestul extrem și 6…8°C prin sud. Cu astfel de maxime, vorbim de un regim termic apropiat de normalul climatologic pentru prima decadă din decembrie. De altfel, o creștere apreciabilă a valorilor maxime de temperatură la deal și munte.

Minimele, așa cum se observă și pe grafica de ma jos, vor porni de la -13…-10°C prin depresiunile intramontane și se vor opri pe la -2…0°C în zonele de coastă, din sud-est. Totuși, către finalul intervalului, se va remarca o creștere și la nivelul minimelor.

min-max-5-11-dec-16

Precipitațiile vor fi deficitare pe parcursul întregii săptămâni. Puținele precipitații care se vor ivi, vor fi predominant sub formă de ninsoare, și se vor semnala pe jumătatea nordică a Moldovei. Acestea vor fi rezultatul apropierii de partea nordică și nord-estică a provinciei noastre a unor sisteme depresionare, ce activează peste Rusia europeană.

În rest, vorbim de nebulozitate inferioară și, pe fondul temperaturilor scăzute, de apariția chiciurei. La deal și la munte, vorbim de o vreme predominant frumoasă, cu unele înnorări temporare, în cursul după-amiezelor.

Sinoptic, întreaga săptămână se va caracteriza prin activarea unui vast nucleu anticiclonic peste regiunile centrale ale Europei. Acesta se va situa, în prima parte a intervalului, la vest de Moldova, fapt tradus prin advecțiile de aer rece, ce ne aduc valori termice modeste pentru început de decembrie. De altfel, pe lângă aerul rece, vorbim și de o stabilitate a maselor de aer care, în sectorul rece al maximului baric, vor aduce un aport la răcirea așteptată, mai ales, în depresiuni și văi.

prima-parte-5-7-xii-16

Starea vremii – Europa 5-7 decembrie 2016 (grad de verificare: >85%)

Către finalul săptămânii, odată cu migrarea ușoară către est a maximului baric, vom trece în sectorul cald al acestuia, moment în care vom resimți o încălzire treptată a vremii. Aceasta se va resimți mai mult în zonele de deal și de munte, unde vom avea parte de un regim termic situat ușor peste normele climatologice, caracteristice sfârșitului primei decade a lunii decembrie.

Ariile depresionare se vor situa la distanță de Moldova, unul va activa peste nord-estul Europei iar celălalt, peste nordul Atlanticului. Acesta din urmă va migra ușor către est, forțând arealul anticiclonic să ocupe partea sudică, central-sud-estică și de sud-est a Europei. De altfel, ceea ce se prefigurează pentru finalul săptămânii viitoare, reprezintă tiparul clasic al ultimelor ierni, cu circulații sud-vestice, un coșmar pentru iubitorii de alb.

Rezumat: Ne așteaptă o săptămână rece, în prima parte a sa, urmată de o încălzire a vremii, din a doua parte. Precipitațiile vor fi slabe cantitativ, preferând nordul și nord-estul provinciei. Într-o primă etapă, acestea vor fi predominant sub formă de ninsoare. Ulterior, odată cu o creștere a valorile termice, acestea vor fi mixte.

Așadar, cine se aștepta la iarnă în săptămâna ce vine, va trebui să mai aștepte. Ca vestea să fie și mai tristă, se activează circulațiile vestice și sud-vestice, cele care ne-au privat de iarnă și în ultimii 3 ani.(©Drd. Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.

Un comentariu la „De la ger la o posibilă încălzire, în mai puțin de o săptămână”

  1. Pingback: Prognoza MeteoMOLDOVA pentru perioada 07/11 decembrie 2016 – F.R.M. – Forumul Regiunii Moldova

Comentariile sunt închise.