Vine iarna, pentru moment

După ce ne-am bucurat de o zi plăcută de noiembrie, vremea se va schimba radical în următoarele 12-24 ore. Schimbările în cauză vor consta prin extinderea precipitațiilor, în paralel cu o răcire accentuată.

Pe materialul de față sunt reprezentate cantitățile de precipitații estimate pentru Moldova până luni, 14.XI.2016 ora 6 UTC. La stațiile unde se observă o scriere sub formă de fracție, avem grosimea stratului de zăpadă (numărător) și cantitățile totale de precipitații (numitor).

Conform celor mai recente modelări atmosferice, cele mai însemnate cantități de precipitații urmează a se înregistra în nordul și nord-vestul extrem al provinciei. Astfel, până în cursul dimineții de luni, în aceste regiuni sunt estimate cantități de apă ce vor totaliza peste 50 l/mp.

zapada-si-ploaie

Cantități de precipitații Moldova 14.XI.2016 ora 6 UTC
Sursa: www.weatheronline.co.uk. secțiunea GFS

O distribuție a cantităților de precipitații ca în cazul de față este rezultatul unui sistem depresionar mediteraneean ce va prezenta o traiectorie ușor retrogradă pe nordul extrem al Moldovei. Așa se explică și cantitățile de apă, de peste 50…60 l/mp din nord-vestul provinciei.

Coroborarea depresiunii mediteraneene, responsabilă și de precipitațiile ce urmează a se înregistra, cu ariile de mare presiune ce activează peste Câmpia Rusă, va facilita o circulație intensă a maselor de aer din sector predominant nord-nord-estic. La început (sâmbătă-duminică), se va resimți o circulație dinspre nord-nord-vest, condiții în care va fi advectat un aer rece, polar-maritim (mP).

Ulterior, de luni, vorbim de acea circulație dinspre nord-est, când temperaturile vor scădea drastic. Ca urmare, vremea va căpăta nuanțe demne pentru un început de decembrie…, cu dimineți ce vor aduce minime la limita gerului (-10°C).

Așa cum știm, estimarea stratului de zăpadă este foarte dificilă, mai ales în cursul unei luni de tranziție, ca noiembrie. Ca urmare, distribuția acestuia poate fi mult diferită comparativ cu ce se observă pe materialul de mai sus.

Rezumat: La orizont se întrevede un episod de răcire a vremii, coroborat cu multe precipitații. În partea nordică și nord-vestică a Moldovei, pe lângă ploi, își vor face apariția și precipitațiile solide. La munte vr predomina ninsorile, la care se adaugă și vântul, care va viscoli ninsoarea.

Așadar, pregătiți-vă de iarnă, mai ales cei din nordul și nord-vestul Moldovei. Valabil și pentru cei care vor tranzita această parte a Moldovei. Pentru a evita problemele în trafic, echipați-vă autoturismele cu, anvelope de iarnă, lanțuri antiderapante, o lopată și un recipient cu nisip!(©Drd. Ilie Nicolae).

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.