Suntem în ajun de iarnă calendaristică, însă efectele acestea le-am resimțit cu mult mai devreme, chiar de prin octombrie, în zonele mai înalte din nord-vestul Moldovei.
În cele ce urmează, tragem puțin cu ochiul la ce ne rezervă vremea către finalul acestei săptămâni. Nimic deosebit, dacă ar fi să facem excepție de regimul termic.
Astfel, odată cu o nouă advecție de aer rece, dinspre nordul și chiar nord-estul Europei, ziua de duminică pare să aducă, mai degrabă, gerul Bobotezei. În cursul dimineții de 4 decembrie, în depresiunile din nord-vestul Moldovei sunt de așteptat și minime ce vor coborî bine sub limita gerului, până la -14°C. De asemenea, valori de -11…-8°C sunt de așteptat și în cea mai mare parte a Podișului Sucevei.
Aspectul general al vremii Europa Centrală și de Est 4.XII.2016
Ca o idee generală, masa de aer rece, ce va caracteriza vremea de la finalul acestei săptămâni, va continua să influențeze vremea și în primele zile ale săptămânii viitoare.
Din nefericire, pentru doritorii de alb, ninsorile vor fi puține spre inexistente în cea mai mare parte a Moldovei. Totuși, în zonele de munte din vestul și nord-vestul Moldovei, în următoarele 24-36 de ore se întrevăd ceva ninsori mai consistente, cât și intensificări ale vântului. Ulterior, odată ce va trece sistemul frontal căruia îi și datorăm ninsorile din următoarele 2 zile, urmează să fie pompat aerul rece, despre care am vorbit ceva mai devreme.
Pe ansamblu, urmează zile veritabile de iarnă, dovadă că în acest an, iarna și-a făcut debutul în forță. Totuși, zăpada va fi absentă în cea mai mare parte a Moldovei. Totuși, la munte, unde vom avea o combinație de ninsoare și vânt, vorbim de viscol. Pe acest fond, că suntem și în mini-vacanța de 1 decembrie, cu prelungire, este bine să consultați temeinic starea vremii înainte de a vă porni la drum! Vă urăm drum bun și lipsit de evenimente rutiere neplăcute! (©Drd. Ilie Nicolae).
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.