Vin zile calde, dar și cu vânt cam supărător

Când majoritatea se întrebau dacă vine sau nu iarna, după un octombrie rece și umed, vremea ne-a pregătit o surpriză plăcută. Aceasta va consta într-o încălzire substanțială a vremii către finalul săptămânii.

Astfel, conform celor mai recente modelări atmosferice, după mai bine de o lună cu vreme umedă și rece, vine și momentul unei încălziri generoase la nivelul întregii Moldove de sâmbătă încolo. Ca urmare, valorile maxime de temperatură vor depăși pragul de 10°C în cea mai mare parte a regiunii.

Pe materialul de mai jos, o prognozare a valorilor maxime de temperatură așteptate pentru provincia istorică a Moldovei pe parcursul zilei de duminică, 6 noiembrie 2016. Așadar, cu valorile maxime așteptate, vremea va deveni mai caldă decât în mod obișnuit la această dată în majoritatea zonelor, cu cele mai pronunțate abateri pozitive de temperatură prin sudul și centrul provinciei. De asemenea, abateri termice pozitive evidente (cca. 5…7°C peste mediile climatologice) și în zonele mai înalte de munte, unde vor fi valori maxime de 4…5°C.

temperaturi-maxime-md-61116

Temperaturi maxime Moldova 6.XI.2016 (sursa www.weatheronline.co.uk secțiunea GFS)

Vremea caldă, așteptată pentru finalul acestei săptămâni și debutul celei viitoare, va fi rezultatul unei vaste extinderi a sistemelor depresionare atlantice peste nord-vestul și nordul Europei.

Cuplajul sistemelor depresionare amintite, cu ariile de mare presiune ce vor cuprinde partea sudică a Europei, vor facilita advecții de aer cald, umed, pe o componentă sud-vestică peste arealul geografic al Moldovei. De altfel, o astfel de circulație atmosferică se observă și prin dispunerea valorilor termice, cele mai ridicate, peste sudul regiunii, și cele mai scăzute, de 6…8°C, prin nord-vestul acesteia, fiind cea mai adăpostită în cazul unor astfel de circulații, de lanțul carpatic.

Partea mai puțin plăcută în cazul unor astfel de circulații atmosferice este aceea că ele vin însoțite de intensificări susținute ale vântului. Cele mai expuse zone vor fi cele joase, din centrul, estul și nordul Moldovei, cât și ariile montane. Bineînțeles, de intensificările vântului nu vor scăpa nici restul zonelor, însă aici, viteze ceva mai mici ale vântului la rafală.

Rezumat: Urmează un sfârșit de săptămână caracterizat de o încălzire a vremii, asta, pe fondul unei circulații predominant sud-vestice. Partea mai puțin plăcută a acestei încălziri va fi reprezentată de intensificările vântului care, de altfel, va face să resimțim mai puține grade comparativ cu cele înregistrate.(©Drd. Ilie Nicolae).

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.