Una caldă, altele reci

Toamna anului 2016 ne-a plimbat dintr-o extremă în alta, schimbul între cele două a fost destul de rapid, ordinul a câtorva ore până la cel mult o zi. Pe ansamblu, primele două luni au caracterizat o vreme diametral opusă, un septembrie demn de un mijloc plăcut de august și un octombrie rece și deosebit de ploios.

Ultima lună de toamnă, așa cum s-a observat în ultimele zile, dar și din estimările pentru următoarele zile, pare să păstreze schimbul rapid între vremea deosebit de caldă și cea rece. Astfel, următoarele 48 de ore vor caracteriza o vreme deosebit de caldă pe întreg teritoriul Moldovei.

Pe materialul de mai jos sunt ilustrate valorile maxime de temperatură ce urmează a se înregistra în cursul zilei de luni, 7 noiembrie 2016. Conform acesteia, vorbim de maxime ce vor depăși lejer 15…16°C în cea mai mare parte a regiunii. Mai mult, prin zonele joase din sudul provinciei, se vor depăși și 20°C, valori cu mult peste cele obișnuite pentru finalul primei decade de Brumar.

maxime-7-11-16-md

Temperaturi maxime Moldova – 7.XI.2016

Valori ce se vor situa sub 8…10°C sunt de așteptat în sectoarele deluroase înalte și montane din vestul și nord-vestul Moldovei. Aici, de altfel, se va observa o răcire a vremii, ce va începe din cursul dimineții zilei de 7 noiembrie.

Procesul de răcire va continua în cursul nopții de 7 spre 8 noiembrie, cât și în ziua în curs. În urma acestui proces de răcire, deși accentuat, vorbim de maxime termice ce vor fi mult mai potrivite pentru această perioadă a anului.

Conform materialului de mai jos, maximele zilei de 8 noiembrie 2016 nu vor mai depăși 5…7°C în sectorul subcarpatic, cât și prin nord-estul Moldovei. Totuși, prin sud-estul acesteia, unde răcirea se va resimți către seară, maximele vor mai reuși să atingă 16…18°C.

maxime-8-11-16-md

Temperaturi maxime Moldova – 8.XI.2016

Pe ultimul material s-a dorit o ilustrare a diferențelor termice între ziua de 8 și 7 noiembrie 2016. Conform acesteia, cele mai evidente diferențe, de peste 9…10°C sunt specifice regiunilor nord-estice, centrale și chiar de sud-vest ale Moldovei.

Diferențele ceva mai mici din nord-vest se explică prin faptul că în această parte a Moldovei, procesul de răcire este început din primele ore ale zilei de luni. De altfel, în stratele ceva mai înalte ale troposferei inferioare (925, 850 hPa gpdm), advecțiile de aer cald vor înceta din seara zilei de duminică, 6 noiembrie 2016.

În schimb, în sectorul central al Moldovei (peste care este dispusă și banda cu cele mai mari diferențe), ziua de luni se va caracteriza printr-o advecție masivă de aer cald, tropical. Ziua de marți, în schimb, va găsi regiunea în cauză, sub acțiunea unei mase de aer rece, de proveniență polară, venită pe o componentă nordică.

Regiunile sud-estice, așa cum este ilustrat și pe imaginea de mai jos, vor simți cel mai puțin această răcire, deoarece aerul rece va ajunge aici, d-abia către finalul zilei de 8 noiembrie 2016.

diferentaaaa

Intensitatea răcirii estimată între zilele de 7 și 8.XI.2016

Diferența spectaculoasă a regimului termic în primele zile ale săptămânii viitoare se va datora unei activități barice intense pe continentul european. Concret, ziua de luni va găsi cea mai mare parte a Moldovei în sectorul cald al unei depresiuni islandeze (din estimările GFS, va atinge și bazinul mediteraneean, unde se va regenera, pe partea sa sudică). În cauză, circulația maselor de aer va fi una sud-vestică, pe fond ciclonic.

Cu puțin noroc, pentru împătimiții fenomenelor orajoase, nu sunt excluse și apariția unor descărcări electrice…de noiembrie, prin zona centrală a Moldovei.

Ziua de marți va găsi majoritatea regiunii în sectorul rece al depresiunii amintite, când circulația maselor de aer va fi din sector nordic, pe componentă ciclonică. În aceste condiții, la peste 1300…1500 m precipitațiile vor deveni predominant solide iar în zonele deluroase din nordul și nord-vestul Moldovei, către orele serii, să avem precipitații mixte.De asemenea, apariția precipitațiilor mixte nu ar fi exclusă, în cursul nopților, nici în zonele deluroase mai înalte, din Podișul Central Moldovenesc. În rest, vor predomina ploile.

Pe fondul unei depresiuni bine organizate, vântul va sufla moderat până la tare în majoritatea regiunilor. În cursul zilei de luni, acesta va sufla din sector predominant sud-vestic, urmând ca marți, acesta să sufle dinspre nord și nord-vest. Tot de marți, se va resimți din plin și indicele de răcire, condiții în care, valorile termice indicate de termometru vor fi cu mult mai modeste resimțite de către oameni.

Rezumat: Ne așteaptă două zile la începutul săptămânii viitoare în care vom asista la o luptă între o vreme potrivită pentru început de octombrie (luni) și una demnă pentru mijlocul lunii în curs (marți). La toate acestea, se va adăuga și vântul alert, care va spori senzația de rece, cu precădere, de marți încolo.(©Drd. Ilie Nicolae).

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.