Schimb echitabil de ștafetă între toamnă și iarnă

Toamna anului 2016 s-a dovedit a fi una a extremelor, de la un septembrie cu vreme demnă de vară, urmată de două luni reci și cu multe precipitații, sub toate formele de agregare. Finalul acesteia, după o săptămână cu vreme lipsită de fenomene meteo extreme, vine cu o nouă răcire și ceva precipitații.

Conform celor mai recente modelări atmosferice, procesul de răcire va debuta, în forță, chiar din prima zi a săptămânii viitoare. Aceasta va fi evidentă, cu valori medii de temperatură ce se vor situa cu 2…3°C sub mediile climatologice pentru un debut calendaristic al iernii.

Ca urmare, maximele se vor încadra între -4°C în nord-vestul extrem al Moldovei și cel mult 3…5°C prin extremitatea de sud-est a acesteia. Minimele, conform materialului de mai jos, vor fi cuprinse între -12…-10°C în depresiunile Carpaților Orientali și cel mult 0…1°C prin zona de țărm, din sud-estul provinciei.

Pe fondul unor valori minime de temperatură ce vor coborî sub -10°C, nopțile vor deveni geroase, cu precădere, în depresiunile din nord-vestul Moldovei (Depr. Câmpulungului, a Dornelor și a Rădăuților). Valori minime de temperatură cuprinse între -8 și -4°C vor fi cele mai frecvente.

max-min-md-2811-41216

Precipitațiile vor fi slabe cantitativ și vor avea caracter trecător. Pe fondul unui regim termic modest, acestea vor fi, predominant, sub formă de ninsoare. Șanse pentru depunerea unui strat slab de zăpadă sunt așteptate pentru ariile montane din nord-vestul Moldovei. În rest, șansele pentru un strat de zăpadă sunt reduse spre inexistente.

Coroborarea temperaturilor scăzute și a precipitațiilor va facilita producerea poleiului. Drept rezultat, pe șosele se va produce poleiul, fiind un factor de risc pentru șoferi.

Sinoptic, săptămâna ce urmează va găsi arealul geografic al Moldovei cuprins între ariile de joasă presiune, situate peste estul și nord-estul Europei, și a celor de mare presiune, dispuse peste sud-vestul și chiar vestul acesteia. Această conjunctură barică facilitează o circulație a maselor de aer din sector predominant nordic.

Ariile de joasă presiune din nord-estul Europei vor atinge cu periferiile sud-vestice și arealul geografic al Moldovei. De altfel, și precipitațiile slabe pe care le așteptăm săptămâna viitoare sunt rezultatul acestor arii barice de joasă presiune, ce vor atinge regiunea noastră. Mai mult, situarea Moldovei la joncțiunea dintre cele două arii barice va duce la intensificarea vântului. Ca urmare, temperatura resimțită de organismul uman va fi cu mult mai scăzută, comparativ cu ceea ce indică termometrele.

Pe materialul de mai jos este ilustrată dispunerea câmpului baric și al fenomenelor meteorologice asociate pentru prima zi calendaristică de iarnă. De altfel, ceea ce este ilustrat pe materialul de față, este o caracteristică sinoptică generală pentru întreaga săptămână ce urmează.

1-xii-2016-iarna

Rezumat: Urmează o săptămână caracterizată de o vreme rece și cu precipitații slabe și temporare, predominant sub formă solidă. Condițiile cele mai propice pentru depunerea unui strat de zăpadă sunt așteptate pentru nord-vestul Moldovei.

Odată cu răcirea vremii, se va intensifica și vântul, acesta va face ca organismul uman să resimtă și mai puține grade față de ce indică termometrul. (©Drd. Ilie Nicolae).

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.