Astăzi, în ciuda faptului că vântul a suflat cu putere în cea mai mare parte a Moldovei, vremea a fost deosebit de caldă, demnă de un final de aprilie. Aerul cald, asociat sectorului cald al unei depresiuni atlantice, a favorizat creșterea valorilor maxime de temperatură până la valori de 22…23°C prin centrul Moldovei.
Totuși, aceste intensificări ale vântului prevestesc o schimbare, și una destul de evidentă de mâine încolo. Aceasta va consta într-o răcire accentuată, cât și apariția precipitațiilor.
Ideea articolului de față este aceea de a vedea, ca o imagine de ansamblu, primele semne ale iernii 2016-2017. Pe ilustrația de mai jos, dispunerea stratului de zăpadă, la nivel emisferic, în cursul zilei de azi, 7.XI ora 12 UTC, cât și o estimare pentru ziua de 14.XI.2016, ora 12 UTC. Conform materialului de față, se observă o vastă extindere a stratului de zăpadă pentru Eurasia și o prezență anemică, pe continentul nord-american. Mai mult de atât, urmărind prognoza pe 7 zile, pentru Eurasia se întrevede un surplus de zăpadă, iar teritoriul nord-american pare să rămână cu aceeași distribuție a zăpezii.
Vasta extindere a stratului de zăpadă din Eurasia reprezintă cheia unor răciri radiative puternice, aceasta din urmă, reprezentând generarea maximului siberian. La cum „mușcă” stratul de zăpadă și din jumătatea de est a Europei, sunt șanse ca centrii de mare presiune să se extindă și peste nord-estul bătrânului continent.
O astfel de extindere a stratului de zăpadă peste nordul și estul Europei va duce, în mod cert, la puternice răciri radiative și, automat, instalarea unor blocaje atmosferice, generate de anticicloni precum cel est-european sau scandinav. În susținerea acestei idei, demne de luat în calcul, sunt și valorile minime de sub -20°C înregistrate în ultimile dimineți în centrul și nordul Scandinavei, cât și nordul Rusiei europene.
Distribuția stratului de zăpadă la nivelul Emisferei Nordice
7.XI.2016 (stânga) și 14.XI.2016 (dreapta), la ora 12 UTC
Sursa imaginilor: www.wetterzentrale.de (click pe hărți, pentru detalii)
Dacă este să urmărim acest scenariu, Europa ar trebui să se pregătească pentru o iarnă diferită comparativ cu cele din ultimii ani. Spun diferită, deoarece am asista la advecții dinspre nord-est și est mult mai susținute, dar și activitate ciclonică peste jumătatea de sud a continentului.
Cu toate acestea, un element este hotărâtor pentru iernile europene, și anume, Oceanul Atlantic. Concret, dacă ciclogeneza islandeză prinde putere, are toate șanse ca la începutul lunii decembrie să împingă stratul de zăpadă dincolo de Munții Ural.
Așadar, ciclogeneza atlantică este factorul hotărâtor al iernilor noastre, lucru observat, deja, și în ultimii 3 ani. Cât de intensă va fi și în următoarele săptămâni, rămâne de văzut.
Ca o idee generală, spre deosebire de ultimii ani, sunt șanse să schimbăm aroma iernilor primăvăratice cu una mai potrivită pentru latitudinea Moldovei. Acum, totul depinde de cum vor evolua depresiunile islandeze cât și maximul Azoric.
Totuși, cu un Atlantic de Nord, caracterizat prin temperaturi ale apei de suprafață situate cu 2…4°C sub norme, cât și acțiunea uraganelor MATTHEW și NICOLE în sectorul tropical, poate vom asista la niște cicloni islandezi mai liniștiți, spre deosebire de ultimii ani. Vedem.
Rezumat: La cum arată distribuția stratului de zăpadă la nivel emisferic, Eurasia pare să fie un imens congelator în cursul următoarelor săptămâni. Răcirea radiativă intensă va duce la generarea unor arii anticiclonice vaste, cu extinderea către partea de nord-est a Europei.
Până să vină iarna adevărată, conform scenariilor de față, trebuie să vedem încotro o apucă evoluția sistemelor depresionare atlantice, care ne-au „ucis” 3 ierni consecutive. Ca o părere personală, spre deosebire de ultimii ani, prevăd lucruri interesante în iarna ce va urma…Vom vedea și vom discuta pe marginea acestui subiect la momentul potrivit! (©Drd. Ilie Nicolae).
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.