Conform calendarului, suntem în ultima lună de toamnă, însă vremea ne-a servit o vreme demnă pentru un mijloc de decembrie. Ca urmare, traversăm o perioadă caracterizată de cantități însemnate de apă cât și valori medii de temperatură situate și cu 10°C sub mediile climatologice ale perioadei de referință.
Din nefericire, vremea rece va continua și pe parcursul săptămânii viitoare, când aerul rece va căpăta și mai multă forță pe teritoriul Moldovei. Această intensificare a transportului de aer rece se va caracteriza prin valori maxime modeste, cuprinse între -4…-2°C în zona deluroasă din nord-vest și cel mult 4…6°C prin sudul extrem al provinciei, pe arii estul de restrânse.
A doua parte a săptămânii, conform actualelor modelări atmosferice, pare să aducă o ușoară încălzire a vremii, dar și așa, continuăm cu vreme ceva mai rece, comparativ cu mediile termice, specifice mijlocului de Brumar. Procesul de încălzire anticipat, se va materializa prin valori maxime de temperatură ce se vor încadra între 2…3°C în zona deluroasă din vestul și nord-vestul Moldovei și cel mult 8…10°C prin extremitatea sudică a provinciei.
Procesul de răcire se va simți din plin și în cadrul valorilor minime de temperatură. Astfel, prima parte a săptămânii va caracteriza o vreme geroasă în depresiunile din nord-vestul Moldovei. În toate acestea se vor înregistra minime de -13…-10°C. De altfel, valori negative, de -4…-2°C se vor înregistra și în sud-estul provinciei.
O creștere a valorilor minime se întrevede către finalul săptămânii, cu minime ce se vor încadra între -7…-5°C în depresiunile intramontane, din nord-vest și cel mult 2…4°C prin sud-estul extrem, la țărm de mare.
Precipitațiile, spre deosebire de ultimele săptămâni, vor fi la distanță de arealul geografic al Moldovei. Totuși, în cursul zilei de luni mai sunt posibile precipitații mixte, pe arii restrânse, în nordul, centrul și estul Moldovei. La munte vor predomina ninsorile, acestea vor fi locale și slabe cantitativ.
De marți încolo, așa cum s-a subliniat și mai devreme, aria de manifestare a precipitațiilor se va restrânge considerabil. Totuși, în zonele înalte de munte mai putem aștepta ceva fulguieli.
Sinoptic, începutul săptămânii viitoare va fi caracterizat de activarea unei depresiuni atmosferice, de proveniență mediteraneană, cât și a extinderii unor arii de mare presiune, peste centrul și vestul Europei.
Cuplajul termobaric constituit între aria de joasă presiune și cele de mare presiune, de pe vestul Europei, vor facilita circulații ale maselor de aer dinspre nord-est. La nivel local, așa cum se poate observa și pe materialul de mai jos, circulația generală, de nord-est, va fi reorientată pe o componentă nord-nord-vestică. În traducere, aerul rece, continental-polar (cP), va intra pe o componentă nord-nord-vestică peste Moldova.
Distribuția temperaturii și a câmpului baric Europa 13.XI.2016
Sursa: www.wetter.net
Către finalul săptămânii, odată cu migrarea către est a sistemelor anticiclonice, vremea va fi predominant frumoasă, cu șanse sporite de apariție a ceții în zonele joase, cât și persistența acesteia și în cursul zilei. Asociat acesteia, vom avea și burniță, cât și vizibilitate redusă.
În paralel cu avansul ariilor anticiclonice către est-sud-est, dinspre zona Islandei se vor dezvolta arii de joasă presiune, ce vor activa peste vestul și nord-vestul Europei. Cuplajul constituit între ariile de mare presiune din estul și sud-estul Europei cu cele de joasă presiune din vestul acesteia va duce la o reorientare a circulației atmosferice, dinspre sud și sud-vest. Pe această componentă va fi transportat un aer ceva mai cald, dinspre sud-vestul Europei.
În paralel cu depresiunile atlantice, către finalul săptămânii se va individualiza o nouă depresiune mediteraneeană, aceasta va ajunge până în vestul Balcanilor. Despre evoluția acesteia după data de 20.XI.2016, vom discuta săptămâna viitoare.
Rezumat: La orizont se întrevede o săptămână rece, cu iz de iarnă autentică, cel puțin, în prima parte a sa. Ulterior, odată cu schimbarea circulației maselor de aer, se întrevede o încălzire, cam timidă, conform actualelor modelări atmosferice.
Precipitațiile își vor mai face apariția în cursul primei zile a săptămânii, după care, vor fi în restrângere. La munte se vor păstra condiții pentru fulguială.
Elementul de noutate al săptămânii următoare îl va constitui vremea geroasă din zonele depresionare, intramontane, din nord-vestul Moldovei. De altfel, valori minime exclusiv negative sunt de așteptat și în restul Moldovei.(©Drd. Ilie Nicolae).
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.