O săptămână cu aromă de iarnă…

În ultimele 36 de ore, la nivelul Moldovei, s-a observat o răcire substanțială a vremii, valorile termice au scăzut și cu 15…18°C comparativ cu ziua de luni. Totuși, prin sud-estul acesteia, valorile termice continuă să fie mai ridicate pentru această perioadă a anului, cu 2…3°C.

Această diferență este dată de situarea Moldovei la confluența dintre o advecție de aer cald, ce activează peste sud-estul acesteia și a uneia reci, polare, în rest. De altfel, advecția aerului rece s-a făcut de luni noaptea iar advecția caldă se consumă chiar în aceste momente (miercuri, 9 noiembrie 2016). Coroborarea aerului cald cu apropierea celui mai rece, favorizează apariția unor fenomene meteorologice caracteristice verii în sud-estul extrem al Moldovei (averse, descărcări electrice)

Advecția aerului cald peste sud-estul Moldovei este dată de avansul către nord-est a unei depresiuni mediteraneene. Aceasta va duce și la înregistrarea unor cantități importante de precipitații, pe arii extinse din Moldova.

Ca o prognoză, traiectoria depresiunii observate la sud de Dunăre (9.11.2016) va fi una clasică, către nord-est, traversând Moldova de la sud-vest către nord-est. Pe acest aliniament sunt așteptate și cele mai însemnate cantități de apă.

noiembrie-9-16

Câmpul baric și valorile termice Europa 9.XI.2016
Sursa: www.wetter.net  

După episodul de instabilitate asociat depresiunii amintite, vom avea un moment de respiro. Acesta se va caracteriza printr-o ușoară creștere a valorilor termice în majoritatea zonelor. Încălzirea menționată se va produce pe fondul avansului către est-sud-est a unei depresiuni atlantice, situată în momentul de față (9.11.2016), pe sud-estul Arh. Britanic.

Către finalul săptămânii, pe fondul unor advecții de aer rece în bazinul mediteraneean, plus migrarea depresiunii atlantice către G. Genovei, se va genera un nou nucleu depresionar, mediteraneean. În cele din urmă, nucleul depresionar va migra către nord-est, condiții în care va afecta și arealul geografic al Moldovei, de vineri noaptea.

La început vor fi predominant ploi, dar odată intensificat cuplajul baric între depresiunea amintită și maximul baric situat pe nord-estul Europei, vom avea parte de o circulație susținută din sector predominant nord-estic. Pe acest considerent, va fi transportat și un aer rece, polar-continental, care va duce la o transformare a ploilor în lapoviță și ninsoare.

Conform celor mai recente modelări, jumătatea nordică a Moldovei pare să aibă parte de primul strat mai generos de zăpadă din cursul semestrului rece 2016-2017. La munte, grosimea stratului de zăpadă va crește considerabil, cu precădere, în Carpații de Curbură cât și în grupa Moldo-Transilvană (centrală) a Orientalilor.

Până la iarna adevărată, avem în față o săptămână cu de toate, frig, ploi prin centrul, vestul și nordul Moldovei, cât și vreme caldă, prin sud-estul extrem al acesteia. Week-end-ul pare să vină și cu un prim episod mai serios de iarnă într-o bună parte a Moldovei.

Pentru cele mai noi informații, urmăriți viitoarele postări Meteo Moldova. (©Drd. Ilie Nicolae).

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.