Inversiune de manual

După o săptămână în care iarna și-a arătat colții, vremea a revenit la caracteristici mai potrivite pentru această perioadă a anului, cu nori stratiformi în zonele joase și o creștere a regimului termic la munte.

Conform înregistrărilor meteorologice de la ora 13, în cea mai mare parte a Moldovei, temperaturile nu depășeau 3…4°C. În zonele joase din nord-estul provinciei d-abia se atingea 1°C.

În schimb, în zonele deluroase înalte și montane, pe fondul vremii însorite și a advecției de aer cald, valorile termice sunt mai mult decât generoase, cu cele 7°C la Călimani și 10°C pe Ceahlău Toaca. Aceste diferențe termice ilustrează o puternică inversiune termică ce a cuprins întreaga Moldovă.

21-nov-2016-md

Temperaturi Moldova ora 13 (11 UTC) 21.XI.2016

Situația în cauză este dată și de prezența norilor stratiformi, care au cuprins toate ariile joase, văi și depresiuni situate la altitudini de sub 1000 m. În schimb, ariile montane beneficiază de un cer albastru, cât și Soare din abundență.

Astăzi, spre deosebire de ziua de ieri, de pe orice vârf montan al Carpaților Meridionali se poate observa așa-zisa „mare de nori”, sub un cer de un albastru pur și un alb imaculat, dat de stratul de zăpadă.

Conform măsurătorilor rezultate din aerosondajul de la București-Băneasa (LRBS 15420), grosimea plafonului de nori era de 350-400 m.

21-11-16

Imagine satelitară România+Moldova  21.XI.2016 12 UTC
(satelit Terra rezoluție: 1,0 x 1,0 Km)

Aerul umed și rece, ce caracterizează această stabilitate atmosferică, afectează, în mod deosebit, persoanele cu afecțiuni reumatice, dar și cele cu probleme respiratorii și cardiace. Ca urmare, toți cei în cauză, sunt sfătuiți să evite pe cât posibil ieșirile în aer liber.

Situația de față se va menține și în cursul următoarelor zile, cu vreme închisă și rece în zonele joase și frumoasă, la deal și munte. De asemenea, vreme însoțită și caldă, în interiorul arcului carpatic, unde vremea va fi mai caldă comparativ cu statisticile ultimei decade de Brumar. (©Drd. Ilie Nicolae).

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.