Mulți se-ntreabă cât de mult va ninge și unde în următoarele două-trei zile. Conform celor mai recente modelări atmosferice, veștile nu sunt îmbucurătoare, stratul de zăpadă rezultat va fi subțire și pe arii restrânse, așa cum se poate observa și pe materialul de mai jos. Cu toate acestea, prin nord-vestul provinciei se întrevăd șanse mai sporite pentru zăpadă, cu posibilitatea acumulării a 5…10 cm.
De asemenea, un strat efemer de zăpadă este de așteptat și pentru nord-estul și estul provinciei, dispus pe Lunca Nistrului.
Grosimea stratului de zăpadă rezultat în urma ninsorilor 30.XI ora 00 UTC – 2.XII.2016 ora 6 UTC
Ninsorile pe care le vom aștepta, sunt rezultatul apropierii de provincia noastră a unui sistem depresionar, venit dinspre zona polară. Acesta, de altfel, va genera căderi mai însemnate de zăpadă în Rusia europeană și o bună parte a Scandinavei. Sistemele depresionare amintite, prin traversarea unor arii vaste de uscat, ajung pe nordul Moldovei sărace în precipitații, suferind procese de continentalizare.
Cuplajul acestor arii de joasă presiune, ce cuprind estul Europei, cu cele de mare presiune, centrate peste vestul și sud-vestul continentului, favorizează advecții masive de aer rece, de proveniență polară. Ca urmare, vom avea parte, în continuare, de o vreme rece, în ciuda faptului că va fi percepută o ușoară încălzire.
Pe ansamblu, se pare că vom acele ninsori cu caracter de aversă, care vor începe și se vor termina brusc. Acestea vor fi însoțite și de intensificări ale vântului. Astfel, la munte, vorbim despre viscol, ce va reduce considerabil vizibilitatea. Așadar, atenție mare pentru cei ce vor avea drum prin Pasul Tihuța, deoarece acolo va fi vreme severă, de iarnă. (©Drd. Ilie Nicolae).
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.