După o primă săptămână de brumar cu o un regim termic plăcut, la orizont se întrevede o săptămână ce va aduce unele schimbări în evoluția vremii. De altfel, despre primele zile ale săptămânii viitoare ne-am făcut o idee și în postarea precedentă.
Conform celor mai recente modelări atmosferice, prima zi a săptămânii viitoare se va caracteriza prin valori termice cu mult peste cele obișnuite în această perioada a anului. Cele mai ridicate valori maxime de temperatură se vor înregistra pe jumătatea sudică a Moldovei, unde se vor atinge și 22…23°C. Totuși, în zonele mai înalte, din nord-vestul povinciei, se va simți o răcorire a vremii, dovadă că aerul rece va cuprinde, treptat, această parte a Moldovei.
De marți încolo, procesul de răcire va cuprinde, treptat, întreaga provincie, urmând ca a doua parte a intervalului să aducă maxime cuprinse între -2…0°C în zona deluroasă mai înaltă, din nord-vest și cel mult 6…8°C prin sud-est și sud. Aceeași evoluție și în cazul minimelor, cu posibilitatea ca a doua parte a săptămânii să avem chiar și -8°C în depresiunile intramontane, din nord-vest, asta, în condițiile unui cer degajat de nori.
Temperaturi maxime și minime Moldova 7-13.XI.2016
Așadar, de la o vreme deosebit de caldă, în prima zi a săptămânii, ajungem la valori potrivite pentru această perioadă din an ca, la final de săptămână, să înregistrăm valori termice situate ușor sub cele normale.
Ploile își vor face simțită prezența chiar din prima zi a intervalului, cele mai vizate regiuni vor fi cele din nord-vest și de vest. Vor fi predominant ploi, chiar și în zonele mai înalte, de munte.
Ulterior, de marți, odată cu fuzionarea unei depresiuni islandeze cu una mediteraneeană, aria precipitațiilor va cuprinde, treptat, întreaga Moldovă, de la sud-vest către nord-est. La început, vor predomina ploile, urmând ca după-amiaza acestei zile să aducă predominant ninsori la peste 1500 m, precipitații mixte, la peste 800 m și predominant ploi în rest.
Restul săptămânii va fi caracterizată de aceeași vreme închisă și cu precipitații pe arii extinse, cu șanse de transformare a acestora în lapoviță și ninsoare și la altitudini mai mici de 700 m. Cele mai expuse arii la astfel de precipitații vor fi zonele deluroase din nordul Moldovei, cât și cele aferente Podișului Central Moldovenesc.
De altfel, caracteristica pluvială excedentară a săptămânii viitoare pentru aria geografică a Moldovei, este ilustrată și pe materialul de mai jos. Conform acesteia, peste Moldova, așteptăm cantități de precipitații ce vor fi cu de 2…3 ori peste normele climatologice specifice pentru intervalul 7-14 noiembrie.
Abaterea cantităților de precipitații (%) Europa 7-13.XI.2016
Sursa: www.wxmaps.org
Sinoptic, săptămâna următoare se va caracteriza prin activarea unui nucleu depresionar, islandez, ce se va extinde către sud-est. Extinderea acestuia va fi destul de vastă, ajungând până în Golful Genovei, unde se vor genera depresiuni mediteraneene.
Concret, arealul depresionar islandez de la începutul săptămânii va fi cheia de pornire a unei serii de cicloni mediteraneeni ce vor caracteriza întreaga săptămână, din punct de vedere meteorologic.
În paralel cu aceste arii depresionare, peste Peninsula Scandinavă și nordul Rusiei europene, va activa un areal anticiclonic, asociat maximului scandinav. Cuplajul baric între cele două formațiuni barice va înlesni o circulație a maselor de aer dinspre nord-est peste o bună parte a Europei. Cu această circulație va fi transportat și un aer rece, continental-polar peste bună parte a continentului european.
De astfel de circulații nu va scăpa nici zona geografică a Moldovei, condiții în care nu sunt excluse primele manifestări mai serioase ale anotimpului alb.
Pe lângă advecțiile de aer rece, vântul va deveni destul de supărător, sporind senzația de rece iar la munte va viscoli ninsoarea, reducând, totodată, și vizibilitatea până la 50 m.
Rezumat: După o săptămână dictată de o vreme liniștită, caracterizată de ceața matinală, urmează o schimbare la 180°, cu o vreme deosebit de caldă, urmată de o răcire substanțială.
Nu vor lipsi, din peisaj, nici precipitațiile, acestea vor fi predominant ploi în zonele joase, mixte, la deal din nordul și nord-vestul Moldovei și predominant ninsori, la peste 1500 m.
Așadar, o vreme care aduce a sfârșit de aprilie, urmată de o vreme potrivită pentru început de noiembrie, ca, finalul săptămânii să aducă o pseudoiarnă.(©Drd. Ilie Nicolae).
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.