Ultima lună de toamnă găsește o bună parte a lanțului carpatic (cuprins peste arealul geografic al Moldovei) sub un strat de zăpadă, cu grosimi cuprinse între 1 și 9 cm. Totuși, puncte de observații precum Ceahlău Toaca (1894 m), au parte de un strat de zăpadă ceva mai generos, de peste 12 cm, conform înregistrărilor de la ora 14:00 (Administrația Națională de Meteorologie – 1.XI.2016).
Ariile mai joase, depresionare sau cele de vale asociate zonei carpatice, înregistrau un strat de zăpadă discontinuu sau chiar absent. În restul Moldovei, stratul de zăpadă era absent.
În următoarele zile, pe fondul unei creșteri ușoare a temperaturii aerului, cât și o predominare a precipitațiilor lichide, aria de extindere a stratului de zăpadă va fi în restrângere. Singurele zone unde acesta se va mai păstra, vor fi cele situate la peste 1700 m. Și în aceste ultime sectoare, grosimea stratului de zăpadă va fi în scădere.
Distribuția stratului de zăpadă Moldova 1.XI.2016 ora 14
În concluzie, luna lui brumar a învăluit în alb o bună parte a zonei carpatice, cu precădere, cele situate la altitudini de peste 1000…1200 m. Mai mult de atât, valorile de peste 7…10 cm sunt și rezultatul episoadelor anterioare de ninsoare, nu doar din cursul acestei dimineți (1.XI.2016; ©Drd. Ilie Nicolae).
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.