Similitudini pentru incertitudini

  Toamna ploioasă și mai degrabă rece duce pe mulți cu gândul la o iarnă diferită de ce am avut în ultimii ani. Pentru a sublinia încă o dată imposibilitatea de a prognoza cu precizie caracterul iernii ce va urma, vă prezentăm în continuare o scurtă evaluare a ceea ce s-ar putea întâmpla pe principiul metodei similitudinilor.

   Pe scurt, metoda similitudinilor pleacă de la ideea că tiparul meteorologic al unui interval poate să fie folosit pentru prognoza pe termen mediu. De exemplu, în anul x, vara a fost caldă și uscată fiind urmată de o iarnă foarte rece. În condițiile în care tiparul se repetă în mai mulți ani, putem estima că o vara caldă și uscată ne va aduce o iarna foarte rece. Metoda are un criteriu știintific minimal, prin faptul că se bazează pe repetabilitatea unor șabloane de circulație atmosferică.

   Astfel, am selectat cele mai ploioase 10 luni octombrie din perioada 1961-2013 la nivelul României (date ROCADA). Pentru fiecare lună am realizat pe baza datelor NCEP/NCAR hărțile cu anomaliile termice la nivelul iernii ce a urmat. În imaginea de față, din motive grafice, am redat numai 9 din cele 10 hărți ale anomaliilor la nivelul iernii.

presentation1   Prima concluzie care se desprinde de aici poate să îi bucure pe iubitorii de iarnă. Pe baza acestei metode sunt șanse mari să avem o iarnă normală din punct de vedere termic, normalitate termică ce ar putea aduce toate elementele hivernale aferente. Constatăm de asemena că lunile octombrie ploioase pot fi urmate chiar de ierni reci (1976, 1999) sau chiar foarte reci (2002). Și ca să încheiem, nici o iarnă ce a urmat unei luni octombrie ploioase în România nu a fost caldă sau foarte caldă.

  Bucuroși să aducem vestea unei ierni cel puțin normale termic am putea să ne oprim aici. Dacă ar fi așa de ușor de realizat prognoza sezonieră, atunci atmosfera nu ar mai fi atât de fascinantă și pe lângă ea nici meteorologia. Frumusețea acestui domeniu științific constă tocmai în faptul că ceea ce s-a întâmplat după un tipar de zeci de ori nu se va întâmpla la fel cu proxima ocazie. Altfel spus, chiar în condițiile prezentate mai sus, o iarnă caldă după acest octombrie ploios are la fel de multe șanse ca și una rece. Acest principiu este cu atât mai valabil cu cât ultimele decenii marcate de creșterea temperaturii cunosc o bulversare a oricăror șabloane de circulație, inclusiv a celor care aduceau ierni normale sau reci după toamnele ploioase.

Autori: Lucia Sfîcă, Iulian Iordache