Vreme agreabilă urmată de caniculă și disconfort termic

Ultimele zile au caracterizat un regim termic demn pentru un mijloc de septembrie, ba chiar de început de octombrie, în unele locuri. După zilele călduroase din prima decadă a lunii august, asemenea zile au reprezentat un moment de respiro pentru întreaga suflare.

Săptămâna ce va urma, se va caracteriza printr-o vreme apropiată de normalul climatologic al perioadei, asta, în prima parte a intervalului. Astfel, conform celor mai recente modelări atmosferice, vom avea valori termice cuprinse între 20…22°C în zona deluroasă din nord-vestul Moldovei și 30…32°C prin sudul extrem al acesteia.

A doua parte a intervalului, dacă se verifică prognoza de față, se va caracteriza printr-o încălzire a vremii, chiar evidentă, în ultimele două zile. Ca urmare, sunt de așteptat valori maxime de temperatură cuprinse între 27…29°C în regiunile deluroase din nord-vest și 35…36°C în sudul și chiar centrul Moldovei. Nu ar fi exclus ca, izolat, să avem chiar și 37°C prin zona de luncă a Prutului Inferior.

Categoric, pe fondul creșterii regimului termic, și indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 unități. Astfel de valori ale ITU se vor înregistra, pe arii extinse, din sudul, centrul și estul Moldovei.

Valorile minime de temperatură vor fi modeste, asta, în prima parte a săptămânii, cu precădere, în zonele depresionare din vestul Moldovei. Ca urmare, sunt de așteptat valori minime de temperatură cuprinse între 5…8°C. În rest, valori minime cuprinse între 8 și 16°C, cu cele mai ridicate în sud-estul extrem.

A doua parte a săptămânii se va caracteriza printr-o creștere și la nivelul minimelor, acestea urmând a se încadra între 8…10°C în depresiunile intramontane și 19…22°C prin sudul și sud-estul Moldovei. Așadar, prin sud și sud-est, vor fi iarăși nopți tropicale (temperaturi minime ≥20°C).

temp max min md 15-21 august 2016

Precipitațiile, predominant averse, se vor semnala pe arii extinse ale teritoriului, asta, în cursul primelor două-trei zile ale intervalului. Acestea vor fi însoțite de descărcări electrice, căderi de grindină și scurte intensificări ale vântului.

De joi încolo, aria de manifestare a precipitațiilor va fi în restrângere către zonele vestice și nordice ale Moldovei. În rest, șanse reduse de precipitații, cu precădere, în cursul după-amiezii și al serii.

Sinoptic, în prima parte a săptămânii, va activa un ciclon cu o tendință ușor retrogradă peste regiunile estice și de nord-est ale Europei. În paralel cu acesta, peste nord-vestul continentului va activa un maxim baric, rezultatul extinderii către nord-nord-est a Anticiclonului Azoric. Joncțiunea dintre minimul baric centrat pe estul Europei cu cel de mare presiune de pe nord-vestul acesteia, ilustrat și pe figura de mai jos, va favoriza un transport de aer rece, maritim polar peste o bună parte a Europei. Transportul de aer maritim polar (mP) ne va aduce un regim termic agreabil. Sistemul depresionar amintit ceva mai devreme, ne va aduce ploi, cu precădere, în jumătatea de nord a provinciei.

150816 14

Contextul sinoptic Europa 15.08.2016 ora 12 UTC – sursa. www.meteoblue.com
(colorat: relieful baric la nivelul de 500 hPa geopotențial; izobare: cel de la nivelul de 1000 hPa)

Dacă prima parte a săptămânii ne mai aduce porții de aer mai răcoros, polar, a doua parte ne va expune unui transport de aer cald, saharian. Această schimbare, așteptată pentru a doua parte a săptămânii va fi rezultatul activării unui nucleu depresionar peste regiunile nord-vestice ale Europei și o activitate anticiclonică modestă peste sudul și sud-estul acesteia. Așa cum se observă și pe imaginea următoare, depresiunea destul de adâncă, ce va activa peste regiunile nord-vestice ale Europei, va fi motorul vremii deosebit de calde ce urmează a se înregistra în toată Moldova de joi încolo. Deoarece ariile de mare presiune de pe sudul și sud-estul Europei prezintă valori la limită (în jurul a 1015 hPa), vor fi șanse sporite de instabilitate cu inițiere orografică pe vestul Moldovei.

Despre evoluția vremii din a doua parte a săptămânii, pe larg în următoarele articole de pe site-ul nostru. Urmăriți-ne!

190816 14

Contextul sinoptic Europa 19.08.2016 ora 12 UTC – sursa. www.meteoblue.com
(colorat: relieful baric la nivelul de 500 hPa geopotențial; izobare: cel de la nivelul de 1000 hPa)

Rezumat: Ne așteaptă o săptămână apropiată de normalul termic al perioadei, asta în prima sa parte. Ulterior, conform ultimelor modelări atmosferice, vremea se va încălzi simțitor. În zonele joase se va atinge și chiar depăși pragul de caniculă (maxime ≥35°C), la care se va adăuga și disconfortul termic destul de pronunțat.

Precipitațiile, pe arii mai extinse, vor caracteriza prima parte a intervalului. Acestea vor avea caracter de aversă, fiind însoțite de fenomene electrice, căderi de grindină și intensificări de scurtă durată ale vântului. A doua parte a săptămânii va aduce precipitații, cu precădere, în partea de vest și de nord a Moldovei. (©Drd. Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.