Un moment de respiro, după seceta din ultima perioadă…

Pentru o bună parte a Moldovei, luna iulie s-a dovedit a fi una deficitară, cu valori ale cantităților de precipitații ce n-au depășit 5…10 l/mp. În consecință, seceta a fost la ea acasă, lucru deloc îmbucurător pentru agricultori, și nu numai.

După o primă decadă a lunii august caracterizată, în continuare, de secetă pentru o bună parte a provinciei, la orizont se întrevăd ceva șanse pentru precipitații. Astfel, din cursul zilei de azi, 11.08.2016, dinspre vestul Europei avansează către est un sistem depresionar, acesta va genera și precipitațiile mult așteptate.

Așa cum este ilustrat și pe materialul de mai jos, în cazul unor depresiuni ce vin dinspre vest-nord-vest, cele mai importante cantități de apă urmează a se înregistra în vestul și nord-vestul Moldovei. Astfel, în sectoarele de deal și de munte din vest sunt așteptate cantități de precipitații ce vor totaliza peste 30 l/mp în următoarele 72 de ore. Categoric, în ajutorul acestor cantități vine și catena montană a Orientalilor, aceasta generând acele sisteme cumuliforme cu inițiere orografică.

Cea mai bună veste va consta, dacă se vor verifica aceste modelări numerice, in extinderea sistemelor noroase către est, exact acolo unde ultima lună a fost deficitară sub aspect pluvial. Ca urmare, sunt de așteptat cantități de precipitații ce vor totaliza 20…25 l/mp în următoarele 48-72 de ore. Puțin, ce-i drept, pentru a mai completa din deficit, însă binevenite pentru a mai împrospăta atmosfera.

precipitatii md 72 h

Cantitățile de precipitații așteptate pentru Moldova în următoarele 72 de ore
Sursa: www.weatheronline.co.uk secțiunea GFS

Totuși, cantități modeste de precipitații par a se înregistra în extremitatea de nord-est, cât și în sud-est, în această ultimă regiune d-abia se vor atinge 5…7 l/mp în următoarele 72 de ore.

Pe final, țin să menționez că acesta este un exercițiu de interpretare spațială pe baza celui mai recent model numeric al atmosferei (GFS). Cum este știut, cantitățile de precipitații sunt cel mai greu de anticipat, condiții în care pot să apară diferențieri majore între situația reală, din teren, cu ceea ce este ilustrat pe materialul de față. Cu atât mai dificil este emiterea unei prognoze a cantităților de precipitații în cursul verii, când avem și precipitații rezultate din sisteme noroase cumuliforme, cu surprizele spațiale știute de toată lumea.

Rezumat: Urmează 24-48 de ore în care Moldova primește un episod de precipitații generalizat, asta, după seceta care a pus stăpânire peste o bună parte a provinciei de la începutul lunii iulie. Mai mult de atât, se pare că sunt șanse pentru acele precipitații mai uniforme, pe fondul vremii reci, ceea ce este numai bine pentru a mai reduce din deficitul de apă din sol. În astfel de condiții, apa rezultată din precipitații să se infiltreze, nu doar să se scurgă (cum este în cazul precipitațiilor cu aspect torențial).