Un început de toamnă cu o vreme plăcută

Ultimele zile de august, cât și primele zile ale toamnei calendaristice, se vor derula pe un fond de vreme mai mult decât plăcut, cu valori termice potrivite pentru perioada de referință. Conform ultimelor modelări atmosferice, sunt de așteptat valori maxime de temperatură cuprinse între 23…25°C în nord-vest și 28…32°C prin sudul, centrul și estul Moldovei.

Valorile minime se vor încadra între 8…10°C în depresiuni și 18…20°C în sud-estul Moldovei. Privind evoluția maximelor, toamna încă lasă loc verii, în cazul minimelor vom resimți din plin trecerea la noul anotimp, dovada, și cele 4…6°C așteptate prin depresiunile intramontane. Prea cald nu are să mai fie nici prin sud-est, cu cele 13…15°C anticipate.

temp md 2908-409.16

Precipitațiile vor fi slabe cantitativ, cu șanse ceva mai sporite prin regiunile sud-estice, unde se pot acumula, izolat, 10…15 l/mp. De asemenea, șanse sporite la precipitații și în regiunile de deal și de munte din vestul provinciei. Toate acestea, în cursul zilelor de luni și marți.

Miercuri, conform actualelor modelări atmosferice, șansele de precipitații sunt în creștere și în jumătatea de nord a Moldovei, însă cantitățile de apă așteptate vor fi modeste. Toate aceste precipitații vor avea caracter de aversă, fiind însoțite de fenomene electrice și, posibil, căderi de grindină.

De joi încolo aspectul vremii se va îmbunătăți în majoritatea zonelor, șanse de ploi izolate vor mai fi în ariile deluroase și montane din vestul și nord-vestul Moldovei. În rest, un debut de toamnă caracterizat de o vreme frumoasă și caldă.

Sinoptic, săptămâna ce va urma se va caracteriza prin activarea unui nucleu de mare presiune peste o bună parte a Europei centrale și de sud. În primele două zile ale intervalului, pe vestul Mării Negre va fi activă o depresiune atmosferică, aceasta va fi responsabilă și de șansele mai crescute de precipitații din sud-estul Moldovei.

Pe lângă nucleul de mare presiune, amintit mai devreme, se observă și un vast nucleu depresionar, atlantic, ce influențează vremea din vestul și nordul Europei. Cuplajul baric dintre cei doi centri barici va înlesni o advecție de aer cald, nord-african, pe arii vaste din Europa. De altfel, acestui context sinoptic îi vom datora zilele calde din prima parte a săptămânii, cel puțin.

Nucleul depresionar din vestul Mării Negre (pentru detalii, figura de mai jos), deși slab ca extindere și intensitate, în cuplaj cu arealul de mare presiune din centrul Europei, va fi favorabil unor circulații atmosferice din sector predominant estic peste Moldova

final 28082016

Aspectul vremii și distribuția centrilor barici –
Europa 28.08.2016 ora 12 UTC (www.sat24.com/www.metoffice.gov.uk)

A doua parte a săptămânii va aduce o extindere a maximului baric peste o bună parte a continentului. Ariile de joasă presiune se vor situa peste nord-vestul și nordul Europei.

Teritoriul Moldovei se va situa în partea de sud-sud-est a maximului baric, condiții în care se va păstra circulația predominantă din sector estic. Așa se vor explica zilele calde și stabile, cât și nopțile mai reci, asta, pe un fond radiativ decât advectiv.  Vorbind de răciri radiative, pe văi și depresiuni, noaptea și dimineața își va face apariția ceața și/sau formațiunile noroase stratiforme.

Rezumat: Urmează o săptămână în care schimbul dintre vară și toamnă se va realiza într-un mod rezonabil, fără manifestări extreme ale vremii. Precipitațiile vor fi slabe spre inexistente pe parcursul întregului interval. Cele mai expuse zone par a fi cele din sud-estul și cele deluroase și montane din vestul Moldovei.

Pe ansamblu, o vreme cât se poate de agreabilă la cumpăna dintre anotimpuri. Profitați de ultimele zile de concediu și…de aceste zile splendide…de final de vară. (Drd. Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.