Spre deosebire de vara anului precedent când zilele caniculare păreau interminabile, în acest an, pe fondul unei ventilații atlantice mai intense, s-a observat o alternanță a zilelor călduroase cu cele mai răcoroase. De la această caracteristică nu se va abate nici săptămâna ce va urma, când vom traversa, practic, două anotimpuri.
Conform celui mai recent model atmosferic (GFS), prima zi a săptămânii va aduce un regim termic agreabil, cu maxime cuprinse între 22…23°C în Dealurile Sucevei și cel mult 29…30°C prin sudul Moldovei. De marți va fi percepută o încălzire evidentă a vremii în toată provincia, cu maxime ce se vor încadra între 25…27°C prin nord-vestul extrem și 35…36°C în zonele joase, aferente sectoarelor de luncă de pe Siretul Inferior și a Prutului.
De joi, odată cu avansul unei mase de aer rece, vremea va intra într-un proces de răcire, mai pronunțat în nord-vestul Moldovei, în primă etapă. Ca urmare, în Dealurile Sucevei maximele nu vor mai depăși 21…23°C. În schimb, vremea călduroasă, chiar caniculară, se va menține în sudul și sud-estul provinciei.
Finalul de săptămână, conform modelărilor atmosferice existente în acest moment, va aduce o vreme răcoroasă în cea mai mare parte a Moldovei. Ca urmare, maximele nu vor depăși 17…18°C în regiunile subcarpatice. Valori ce vor depăși ușor 25…26°C vor mai fi de așteptat prin extremitatea de est a Moldovei.
Valorile minime vor fi potrivite pentru prima jumătate a lunii august, cu o evoluție similară cu cea a maximelor.
Precipitațiile vor fi slabe cantitativ, chiar inexistente, în primele două-trei zile ale intervalului în cea mai mare parte a Moldovei. Totuși, în regiunile deluroase și montane din vest, în cursul după-amiezelor își vor face simțită prezența ploile scurte de vară, însoțite de descărcări electrice, căderi de grindină și intensificări de scurtă durată ale vântului.
De joi, odată cu apropierea de regiunea geografică a Moldovei a unui front atmosferic rece, șansele de precipitații vor crește considerabil, cu precădere, în vestul și nord-vestul acesteia. Vor fi ploi ce vor avea caracter de aversă, însoțite de fenomene electrice, vânt ce poate căpăta și aspect de vijelie, căderi de grindină. Cantitățile de apă vor fi, local, însemnate cantitativ, favorizând apariția unor viituri.
Finalul de săptămână va fi caracterizat de o instabilitate generalizată, fiind așteptate cantități importante de apă în cea mai mare parte a Moldovei. Această instabilitate, coroborată și cu un regim termic modest, vor imprima un aspect de toamnă timpurie tabloului meteorologic pe meleagurile moldave.
Sinoptic, primele trei zile vor fi caracterizate de activarea unui nucleu depresionar peste nordul și nord-vestul Europei, în paralel ce, peste sudul continentului să fie prezentă o arie anticiclonică. Conjuctura barică descrisă va contribui la o advecție susținută de aer cald, saharian. Situația sinoptică ce va caracteriza prima parte a săptămânii este ilustrată și în imaginea ce urmează.
Contextul sinoptic Europa 8.08.2016 ora 12 UTC – sursa. www.meteoblue.com
(colorat: relieful baric la nivelul de 500 hPa geopotențial; izobare: cel de la nivelul de 1000 hPa)
De miercuri-joi, sistemul depresionar menționat va migra către est, iar peste vestul și nord-vestul Europei se va plasa un areal anticiclonic, rezultat din migrarea către nord a maximului baric azoric. Mai mult de atât, arii depresionare vor activa și în zona Mării Adriatice. Cuplajul dintre ariile depresionare de pe jumătatea de est a Europei cu cele de mare presiune din vestul acesteia, va duce la o reorientare a circulației atmosferice, dinspre nord-nord-vest, cum se poate observa, de altfel, și pe materialul de mai jos. Pe această componentă va fi transportat și un aer mai rece, de proveniență maritimă-polară (mP). Acesta ne va aduce zile ce vor fi demne de…mijloc de septembrie.
Contextul sinoptic Europa 11.08.2016 ora 12 UTC – sursa. www.meteoblue.com
(colorat: relieful baric la nivelul de 500 hPa geopotențial; izobare: cel de la nivelul de 1000 hPa)
Rezumat: Ne așteaptă o săptămână cu două anotimpuri, vară în primele trei zile și toamnă de joi încolo. Precipitațiile își vor face simțită prezența de joi încolo, acestea vor fi importante cantitativ. Acestea vor avea caracter torențial, favorizând apariția unor posibile viituri în zonele de munte. (©Drd. Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.