Aici sunt ploile de…august

Ultima săptămână a verii calendaristice 2016 ne va aduce un regim termic apropiat de mediile climatologice ale perioadei de referință. Ca o mențiune, acesta va prezenta unele fluctuații de la o zi la alta, ceea ce ne arată în mod clar că toamna pândește la colț.

Conform celor mai recente modelări atmosferice, săptămâna viitoare va debuta cu o vreme călduroasă în bună parte a Moldovei, cu posibilitate ca, izolat, prin sudul extrem, să avem și valori caniculare. Pe lângă vremea caldă, ne va deranja și disconfortul termic, care va atinge și depăși pragul critic de 80 unități prin sudul și centrul Moldovei.

Ulterior, de marți, se intrevede o răcire a vremii, mai evidentă în jumătatea de vest a Moldovei, unde nu se vor mai depăși 19…21°C. În extremitatea de est a provinciei, vremea va continua să fie călduroasă, cu maxime de 32…34°C.

Către finalul intervalului, dacă se vor verifica modelările recente, ne așteaptă o nouă încălzire a vremii, cu maxime ce vor porni de pe la 22…23°C în zona deluroasă din nord-vest și se vor opri la 32…34°C prin sudul și estul extrem. Ca urmare, în ultima zi a intervalului nu ar fi exclus să vorbim iarăși de ușoare depășiri ale pragului critic de 80 unități ale ITU, cu precădere, în zonele joase din sudul și chiar centrul Moldovei.

Valorile minime de temperatură se vor încadra între 8…10°C în depresiunile din vestul și nord-vestul Moldovei și 18…20°C prin sud-estul acesteia. Așadar, în aceste ultime regiuni, nopțile tropicale vor fi la ele acasă, cu precădere, în zonele riverane Mării Negre.

21-28082016 md temp

Precipitațiile își vor face simțită prezența deasupra regiunii noastre chiar din prima zi a săptămânii. La început, cele mai vizate vor fi părțile de vest, centru și de nord ale Moldovei. Deoarece regimul termic va fi ridicat, precipitațiile vor avea caracter torențial, fiind însoțite de frecvente descărcări electrice, căderi de grindină și intensificări ale vântului. În zona deluroasă și montană din vestul Moldovei, pe fondul unor precipitații torențiale, sunt șanse de producere a viiturilor.

De marți, aria de manifestare a precipitațiilor se va extinde și către restul teritoriului, de această dată, cantitățile cele mai importante vor fi de aștepat peste regiunile centrale. Deoarece vorbim de un regim termic încă ridicat peste jumătatea de est a Moldovei, și de această dată precipitațiile vor fi torențiale, însoțite de întregul alai de fenomene specifice.

Ca rezultat al primelor 48 de ore ale săptămânii viitoare în care ploile se vor semnala pe arii extinse, am realizat o modelare numerică în care sunt ilustrate cantitățile de precipitații cumulate până în seara zilei de miercuri, 24.VIII.2016. Cum rezultă și din rândurile de mai sus, cele mai importante cantități sunt de așteptat peste regiunile vestice, centrale și nordice ale Moldovei. În toate acestea sunt prognozate cantități de apă cuprinse între 20…25 mm în partea centrală și peste 35…40 mm în sectoarele de deal și munte, din vest și nord-vest.

pp_md_96_ore

Cantitățile de precipitații prognozate pentru Moldova până la 24.08.2016 ora 18 UTC
Sursa: www.weatheronline.co.uk

Către finalul intervalului de prognoză, aria de manifestare a precipitațiilor va fi în restrângere către vestul și nordul regiunii. Ca o idee, și de această dată vorbim de aceleași ploi ce vor avea caracter de aversă, fiind însoțite de tot meniul specific ploilor de vară (descărcări electrice, căderi de grindină, intensificări ale vântului).

Sinoptic, o bună parte a săptămânii viitoare va găsi Europa împărțită între un anticiclon centrat peste Câmpia Germano-Polonă și un areal de joasă presiune, activ peste bazinul Mării Negre, Balcani și vestul Turciei. Arealul geografic al Moldovei se va situa la contactul dintre cele două formațiuni barice, ideală circulațiilor dinspre nord-est. Astfel, vorbim de o vreme caldă, dar foarte instabilă. De altfel, circulații nord-estice în regim ciclonic aduc cantități importante de apă peste bună parte a Moldovei, cu precădere, în sectoarele deluroase și montane din vest și nord-vest. Astfel de circulații ocupă un loc de cinste, alături de cele estice și sud-estice în regim ciclonic, când vine vorba despre excese pluviale la nivelul Moldovei.

Inițial, în cursul nopții de 21-22 august 2016, un front rece asociat unei depresiuni mobile atlantice, va mătura jumătatea de nord a regiunii noastre, însă mecanismul instabilității va fi cel descris în paragraful anterior.

Către finalul intervalului, ariile anticiclonice se vor plasa peste nord-estul Europei (Câmpia Rusă). În același timp, dinspre Atlantic, va fi activă o nouă depresiune ce va cuprinde Arhipelagul Britanic, Țările de Jos și vestul Peninsulei Scandinave. Această ultimă joncțiune termobarică va duce la o reorientare a circulației atmosferice dinspre sector sudic. De remarcat că depresiunea ce activează în prima parte a intervalului peste sud-estul continentului nu se va stinge, având tendința de a avea o traiectorie cvasistaționară, facilitând instabilitatea locală, din cursul după-amiezilor. Despre acest ultim aspect, în următoarele noastre articole, din moment ce apar modificări notabile.

Rezumat: Ne așteaptă o săptămână cu un regim termic fluctuant, de la zile demne de vară la unele mai potrivite de….început de septembrie. Din moment ce vom avea aceste fluctuații termice, nu puteau lipsi nici ploile din peisaj. Acestea vor avea caracter torențial, cu riscul de a se produce viituri pe sectoarele montane ale râurilor. De aceea, resturile rezultate în urma activităților agricole să fie arse iar cele menajere depuse în locuri potrivite, nu depozitate pe râuri. În caz contrar, vă puteți trezi cu apele în curți și case!!!!!!!!

Precipitațiile vor fi prezente și în ultimele zile ale intervalului, cu o probabilitate mai mare în zona deluroasă și montană din vestul și nord-vestul Moldovei. (Drd. Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.