După câteva zile în care disconfortul termic a părut ceva mai potolit, astăzi, 2 iulie 2016, acesta s-a apropiat de pragul critic de 80 unități peste o bună parte a Moldovei. De altfel, cele spuse sunt resimțite de întreaga suflare a regiunii noastre, cu precădere, din zonele joase de relief.
Mai mult de atât, vremea înăbușitoare vine însoțită și de instabilitate, aceasta din urmă fiind una de tip prefrontal. Zonele cele mai expuse sunt cele deluroase și montane din vestul Moldovei.
În următoarele ore, instabilitatea va fi în extinde și către regiunile centrale ale provinciei, însă apropierea serii mai taie din energia convectivă. Gradul de manifestare, cât și amploarea instabilutății din următoarele ore nu se poate anticipa cu mai mult de 30-45 minute, în cel mai fericit caz, 60 de minute.
De altfel, instabilitatea de care avem parte în cursul acestei după-amieze, este parte a unui val de instabilitate prefrontal, extins din sudul Peninsulei Balcanice și pănă în apropierea lacului Onega (NV Rusiei europene), observat și pe materialul grafic.
De mâine, către regiunea geografică a Moldovei, se va apropia un front atmosferic rece (astăzi, acesta se situează pe zona centrală a Europei). Apropierea acestuia și vremea caldă, preexistentă, vor constitui scenariul pentru furtuni cu un grad sporit de periculozitate. Acum, totul depinde de viteza de deplasare a respectivului front. Dacă intrarea acestuia va avea loc în a doua parte a nopții sau dimineața, nu vom mai avea acele manifestări severe ale vremii. Rămâne de văzut în ce direcție vor evolua lucrurile în următoarele 36 de ore.
Rezumat: Avem parte de o zi caldă, de început de iulie, dar cu multă instabilitate, cu precădere, în zona deluroasă și de munte din vestul Moldovei. În următoarele ore, valul de instabilitate va fi în extindere către regiunile centrale ale provinciei. (Drd. Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.