După zăpușeală, pornește aerul condiționat, oceanic

Mulți, în acest moment, se-ntreabă cât mai ține această vreme călduroasă și sufocantă. Ei bine, aceste zile sunt pe sfârșite, spre bucuria tuturor. Conform celor mai recente modelări atmosferice, de săptămâna viitoare, vremea va intra într-un proces de răcire.

Ca urmare, valorile maxime de temperatură nu vor mai depăși 19…23°C în zona deluroasă din nord-vestul Moldovei și 26…30°C în sudul și centrul acesteia. De altfel, maximele ce urmează a se înregistra vor fi mai apropiate de normalul climatologic al perioadei.

O scădere este observată și în evoluția minimelor, aceasta va fi mai evidentă de miercuri-joi încolo. Pe fondul unui cer degajat de nori, prin depresiunile intramontane sunt de așteptat valori ce vor coborî până spre 5…6°C. De-a dreptul răcoare, la astfel de valori.

temperaturi max min md 4-10 iulie 16

Precipitațiile își vor face simțită prezența în prima zi a intervalului, acestea vor fi exclusiv sub formă de aversă. Acestea vor veni însoțite cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină de mici dimensiuni.

Ziua de marți, cât și prima parte a zilei de miercuri vor caracteriza o vreme mai stabilă, cu șanse mai sporite pentru precipitații la deal și munte. În rest, precipitații pe arii restrânse.

Un nou val de precipitații este așteptat în cursul zilei de joi, chiar și în prima parte a zilei de vineri. Ca formă de manifestare, vorbim de aceleași averse, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. Local, se pot cumula cantități mai însemnate de apă.

Finalul de săptămână, conform modelărilor atmosferice recente, pare să aducă o vreme predominant frumoasă, cu șanse mai mari de preciptații pe la deal și munte.

Sinoptic,  primele două zile ale intervalului vor fi caracterizate de migrarea către est a unui sistem depresionar atlantic și, în paralel, extinderea anticiclonului Azoric. Arealul geografic al Moldovei se va situa în partea de nord-est a respectivului anticiclon, lucru ce se va traduce printr-o advecție de aer ceva mai răcoros, de proveniență maritimă-polară (mP). Această advecție va fi sporită și de situarea la nord-est de Moldova a nucleului depresionar amintit ceva mai devreme.

4 iulie 2016 12 UTC

Distribuția câmpului baric Europa 4.07.2016 – 500 hPa geopotențial (colorat) și 1000 hPa (izobarele negre)
Sursa: www.meteoblue.com

Către mijlocul intervalului, dinspre Oceanul Atlantic se va extinde către regiunile centrale și central-estice ale continentului o nouă formațiune depresionară, lucru ce se va explica printr-o reorientare a circulației atmosferice. Ca urmare, regimul termic va marca o creștere evidentă.

Scenariul sinoptic pe care-l așteptăm în cursul zilei de mâine îl vom resimți și de joi încolo. Concret, un nou val de instabilitate frontală (va trece destul de rapid, în câteva ore), urmat de o vreme frumoasă, dar cu vânt dinspre nord-vest, dovadă că ne vom situa în plin transport de aer maritim-polar (mP). Această conjuctură barică explică și valorile minime de temperatură ce vor coborî până la valori de 5…7°C în depresiunile intramontane. Este de așteptat ca în aceste condiții, noaptea și dimineața, să avem parte și de ceva ceață.

Rezumat: Urmează o săptămână agreabilă pentru luna lui cuptor, cu două episoade de instabilitate, unul în cursul zilei de luni și următorul, în cursul zilelor de miercuri-joi. Restul intervalului ne va aduce o vreme predominant frumoasă, cu șanse reduse de instabilitate la deal și la munte.(Drd. Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.