Un moment de respiro…

După zilele înăbușitoare care ne-au făcut să ne gândim la peisaje montane, înghețată, ștranduri, a venit timpul pentru o zi de vară ca la carte. Se pare că vom avea o zi cu multă stabilitate atmosferică, ceva cumulonimbuși fiind posibili la deal și munte. Cu toate acestea, șansele de ploaie vor fi mai scăzute, comparativ cu ultimele zile.

Astfel de structuri nu sunt excluse nici din restul Moldovei, însă probabilitatea este destul de scăzută.

Totuși, către seară, dinspre regiunile vestice ale continentului va avansa un sistem noros, acesta își va spune cuvântul de mâine încolo. Primele arii afectate vor fi cele vestice, din zona Carpaților.

Direct răspunzător de această zi splendidă de iunie este o circulație dinspre est-nord-est, advectând mase de aer cald, dar uscate. Advecția în cauză are loc fiindcă la nord-est de Moldova este centrat un nucleu de mare presiune.

De altfel, activitatea acelui sistem anticiclonic se poate distinge și pe materialul grafic ce însoțește articolul de față. Pe acesta, de altfel, se disting și sistemele noroase de pe centrul și vestul Europei. Acestea din urmă, rezultatul unui front atmosferic rece, asociat unei depresiuni atlantice.

25062016

Până să se strice vremea iarăși, profitați de această zi superbă de iunie, cu atât mai mult că este sâmbătă. Luați cu asalt parcurile, ștrandurile, standurile cu răcoritoare și înghețată. De mâine, vremea se va strica, începând cu regiunile vestice ale Moldovei.

Dacă va continua sau nu zăpușeala și săptămâna viitoare, mâine pe site-ul nostru.

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.